Kassa

CBR past alcoholslot aan

24-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dronken-drank-bier_17.jpg
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat de software van het alcoholslot aanpassen, zodat een bestuurder dat slot niet meer kan omzeilen. Na onderzoek van de NOS bleek dat het eenvoudig was het alcoholslot te omzeilen. Het alcoholslot is een startonderbreker, maar ook een apparaat waarin je moet blazen terwijl je rijdt. Vorig jaar is er in ruim 1500 auto's een slot ingebouwd. Dit jaar al 15 keer.
Aangepaste software
Door de aangepaste software krijgt de bestuurder een signaal dat hij met een ontkoppelde handset rijdt. In het uiterste geval moet hij zijn wagen aan de kant zetten. Ook het CBR krijgt een signaal dat er aan een autoslot is gerommeld. De bestuurder kan dan uit het alcoholslotprogramma ASP worden gezet. Hij mag dan niet meer autorijden.
Manipulatie
Om het alcoholslot bij het wegrijden te manipuleren laat de bestuurder, met een slok te veel op, iemand anders blazen, bleek uit het onderzoek van de NOS. Als de bestuurder onderweg nog een keer moet blazen werd de stekker uit het alcoholslot gehaald. Een beginnende bestuurder krijgt een slot in zijn auto als hij met 1 promille alcohol is aangehouden. Voor een ervaren bestuurder geldt een norm van 1,3%. De bestuurders krijgen ook nog een boete van de rechter.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!