Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CBP waarschuwt Google wegens privacyschending

15-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Google2_04.jpg
Google krijgt twee maanden de tijd om de privacy van de Nederlandse gebruikers beter te waarborgen. Gebeurt dat niet voor 27 februari 2015, dan vordert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) maximaal 60.000 euro boete per dag, met een maximum van 15 miljoen euro.
'In strijd met Wbp'
De in 2012 aangepaste privacyvoorwaarden van Google zijn volgens het CBP in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).
Advertenties
Volgens het CBP koppelt Google persoonsgegevens aan onder meer advertenties en andere diensten, zonder daarvoor expliciet toestemming te vragen. Dat moet volgens de privacywaakhond consistent en ondubbelzinnig gebeuren.
'Google vangt ons in onzichtbaar web'
CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm: ,,Google vangt ons in een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens zonder ons dat te vertellen en zonder daarvoor onze toestemming te vragen.''
Toestemmingsscherm
Google moet gebruikers uiterlijk in februari volgend jaar telkens een duidelijk toestemmingsscherm voorschotelen. Het is volgens het CBP onvoldoende om die ondubbelzinnige toestemming alleen op te nemen in de privacyvoorwaarden. Daarnaast moeten gebruikers worden geïnformeerd op welke manier persoonsgegevens door de verschillende Googlediensten worden gebruikt.
YouTube
Aan een derde voorwaarde lijkt Google volgens de privacywaakhond inmiddels te hebben voldaan. Google informeert gebruikers dat YouTube onderdeel uitmaakt van het informatieconcern.
Zoekopdrachten
Volgens het CBP kunnen gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, bekeken video's en e-mails met elkaar worden gecombineerd, terwijl de diverse diensten andere doelen dienen. Dit gebeurt zonder dat Google internetgebruikers hierover vooraf goed informeert.
Voorjaar
Het CBP zal in het voorjaar controleren of Google aan alle eisen voldoet. Pas daarna wordt besloten om de dwangsom op te heffen.
Onderzoek
De dreiging met een miljoenenboete is het gevolg van een onderzoek van zes Europese privacytoezichthouders in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland. Google heeft volgens het CBP in een brief aangekondigd aan de Europese privacywetgeving te gaan voldoen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!