Kassa

CBP houdt vast aan dwangsom Google

11-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
google_streetview_05.jpg
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) houdt vast aan de last onder dwangsom die ze in april heeft opgelegd aan Google. Donderdag heeft het CBP zijn beslissing bekendgemaakt op het bezwaar dat Google tegen de last had aangetekend.
Google Street View
Het CBP tikte Google op de vingers omdat het bedrijf met Street View-auto's de afgelopen jaren gegevens van 3,6 miljoen WIFI-routers heeft verzameld zonder dat de eigenaren van die routers dat wisten. Volgens het CBP vormt deze informatie in combinatie met de locatie persoonsgegevens. Als Google zijn fouten niet binnen drie maanden zou rechtzetten, kon de dwangsom oplopen tot 1 miljoen euro.
Eisen
Google heeft nu voldaan aan de eis dat gegevensverwerking bij het CBP bekend moet zijn. Verder moet het bedrijf mensen de mogelijkheid bieden om gebruik van hun persoonlijke informatie te voorkomen en moet Google aan routereigenaren melden dat gegevens worden verzameld. Ook vindt het CBP dat verzamelde netwerknamen van routers gewist moeten worden. Doordat aan één van de vier voorwaarden is voldaan, zou de dwangsom nu nog kunnen oplopen tot 750.000 euro, aldus het CBP.
Inhoudelijke informatie
Google had ook inhoudelijke informatie verzameld, waaronder medische gegevens, maar die is inmiddels verwijderd. De routergegevens worden gebruikt voor plaatsbepaling van bijvoorbeeld smartphones die even hun gps kwijt zijn. Google heeft benadrukt dat het personen ,,niet kan en ook niet wil identificeren op basis van netwerknamen''.
Rechter
Of het bedrijf bij de rechter beroep zal aantekenen tegen het afwijzen van de bezwaren door het CBP, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder meldde dat de uitspraak van het CBP eerst bestudeerd moet worden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!