Carnivoren eten zes weken geen vlees
08-01-2013
• leestijd 2 minuten
Als je iets goeds wilt doen voor het milieu, is geen vlees eten het best. Het produceren van vlees leidt tot veel CO2, waar de aarde van opwarmt. Daarom schieten zes bekende Nederlanders de redactie van Kassa Groen te hulp, bij het compenseren van de CO2-uitstoot van het programma. Zij hebben plechtig beloofd zes weken lang kip, spek en biefstuk te laten staan en volledig vegetarisch te eten.
Kassa Groen volgt in de rubriek Carnivoren Howard Komproe, Annemarie van Gaal, Lutz Jacobi, Maarten van der Weijden, Menno Bentveld en Anouscha Nzume gedurende hun vleesloze periode. Zij houden ons op de hoogte via zelfgemaakte filmpjes en krijgen onder andere hulp van doorknede vegetariërs en topkoks.
Ecofys
De CO2-compensatieberekening is uitgevoerd door Ecofys. Ecofys is een in 1984 opgericht milieuadviesbureau in Utrecht.
Wat heeft Ecofys gedaan?
Ecofys heeft op basis van informatie over, onder andere, de reismethoden van de redactie, de soort stroom die wij gebruiken, ons energieverbruik binnen het pand van de VARA, het verbruik van opnameapparatuur en ons papier- en afvalverbruik berekent hoeveel CO2 er bij deze verschillende onderdelen vrijkomt.
Wat is de uitkomst?
In totaal komt er bij het maken van Kassa Groen zo'n 8.7 ton CO2 vrij. De volledige berekening kan je lezen door
hier
te klikken.
Wat betekent dat getal?
De uitstoot van 8,7 ton CO2 staat gelijk aan 1400 kg Nederlandse kippenvlees, 400 kg Nederlands rundvlees en 26 kg Braziliaans rundvlees, (dit is de meest vervuilende soort vlees die er is) maar ook bijvoorbeeld aan veertien televisies die constant aanstaan, of 217 brandende spaarlampen.