Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Cardiologen: meer onderzoek naar goedkope pil

04-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicijnen pillen 930x310
Cardiologen willen dat er een vervolgonderzoek komt naar de gevolgen van het overstappen naar goedkopere hartmedicijnen voor patiënten. Dat laat de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC) vrijdag weten naar aanleiding van bevindingen van onderzoeksinstituut Nivel.
Problemen
Volgens het Nivel krijgen vier op de tien hartpatiënten problemen als de apotheek overstapt op een goedkopere variant van het voorgeschreven hartmedicijn. Hierdoor raken sommige patiënten in de war, ze vertrouwen de nieuwe medicatie niet en slikken daardoor minder of helemaal niet meer. Ook kan het zijn dat er bijwerkingen optreden doordat er andere hulpstoffen in nieuwe medicatie worden gebruik.
,,In de dagelijkse praktijk komen de Nederlandse cardiologen dit probleem regelmatig tegen'', aldus de NVVC. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

endemion
endemion8 aug. 2016 - 17:51

Gaat dit over statines (cholesterolverlagers)?! Dat staat er namelijk steeds niet bij en moeten we het den met zo'n ito termen als "goedkope hartpillen". Zo ja daarvan is allang gebleken dat ze niks uithalen behalve bijwerkingen dan, je leeft er niet langer door (eerder het omgekeerde). Niemand zou ze meer moeten slikken en doctoren zouden ze al helemaal niet meer moeten voorschrijven. http://www.gezondbeterworden.nl/digitaal-tijdschrift/de-cholesterol-leugen.html

Anneke Doets
Anneke Doets8 aug. 2016 - 12:52

Het is een schande dat medicijnen veranderen omdat de nieuwe goedkoper zijn Maar of de ze net zo goed zijn als de andere Dat interesseert ze niets Gedl Geld En nog eens geld. Het was zonder die zogenaamde liberalisering heel wat beter minder duur De verzekeringen zijn zo gigantisch groot geworden zodat er geen concurentie meer is Maar met een beetje gezond verstand konden ze dat toch inschatten. Het CDA prominent van de eerste kamer Mvr Hannie v Leeuwen. Ja denk erom ik let op je tegen die Hans Hogervorst,v de VVD De een vertrok het jaar daar op om zijn inkomsten te verdubbelen en die mvr was mede door haar hoge leeftijd v 80 jaar vertrokken Ze worden beiden heel vriendelijk bedankt.Had nooit mogen gebeuren.Ze hebben onsprachtige zorgstelsel helemaal naar de knoppen geholpen En nu staat mis M Keizer om het hardst te brullen terwijl ze er zelf de schuld van zijn Maar denken dat weet het klootjesvolk toch niet meer.  Hebben ze helemaal mis We worden altijd en eeuwig belazerd door dat zooitje in den Haag,  dus nogmaals bedankt !!! zal jeullie tot aan mijn doodt onthouden .in negatieve zin.niet met plezier.Maar dat heeft toch jullie interessen niet.

1 Reactie
bartbo
bartbo8 aug. 2016 - 13:41

Ja en mvr van Leeuwen zit nu in een serviceflat en heeft geen last van de bezuinigingen,terwijl ze twee jaar geleden het klootjesvolk toesprak dat ze niet zo moesten klagen. en dat ze zich maar een beetje moesten inschikken.Over afstand tot de politiek gesproken.

andrek
andrek6 aug. 2016 - 8:26

Deze redenering kan ook worden omgedraaid. Als in 40 % van de gevallen er bij de goedkopere variant bijwerkingen ontstaan door andere hulpstoffen, is het redelijk te veronderstellen dat in 40 % van de gevallen de bijwerkingen van het dure medicijn verdwijnen die door de hulpstoffen in dit dure medicijn ontstaan. Er worden niet zomaar andere hulpstoffen gebruikt die meer bijwerkingen zouden geven. De bijwerkingen zijn toeval en verschillen per individu. Voor toegang tot de markt worden zover ik weet alleen de werkzame stoffen getest en goedgekeurd en niet de pil (met hulpstoffen) zoals hij uiteindelijke verkocht zal worden. Ook bij dure medicijnen wordt in de loop der tijd gewoon de samenstelling wat betreft de hulpstoffen veranderd zonder dat hier ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Ook als er een andere werkzame stof in het alternatieve medicijn zit hoeft dit niet alleen meer bijwerkingen geven, maar het kan ook juist minder bijwerkingen geven. Duur betekent niet automatisch beter. Een ziektekiem of een hartcel heeft geen benul van prijzen, die ziet alleen chemische stoffen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!