Kassa

Campagne moet Nederlanders beter wapenen tegen online gevaren

05-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
laptop-930x520
Twee derde van de Nederlanders denkt dat de kans toeneemt dat zij de komende jaren zelf met internetcriminaliteit te maken krijgen. Toch neemt niet iedereen de juiste voorzorgsmaatregelen, blijkt bij het begin van een nieuwe campagne van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Die geeft Nederlanders tips om zich beter tegen online-bedreigingen te wapenen.

Onveilig online

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie komt naar voren dat de helft van de Nederlanders software-updates weleens uitstelt. Verder gebruiken vier op de tien geregeld gratis openbare wifi-netwerken en hebben ze hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites, bijvoorbeeld voor e-mail, bankrekening en webwinkels. Een vijfde van de ondervraagden past een wachtwoord zelfs bij meer dan tien accounts toe.

Sociale media en radio

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt: ,,Het is voor iedereen logisch de buitendeur op slot te draaien, maar dat geldt niet voor onze digitale deuren.'' De campagne, die er ook op is gericht foute links te leren herkennen, is te zien op sociale media als Facebook, Twitter en Snapchat. Ook is er een radiospot. ANP/Kassa
Campagne website: Maakhetzenietmakkelijk
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

ohagenaar
ohagenaar5 mrt. 2018 - 23:49

Het vereisen van wachtwoorden waarvan ik de noodzaak vaak niet kan onderschrijven is zelf een bron van vergissingen. Hierdoor kan slordigheid optreden.Ook voor Kassa is een wachtwoord nodig. Het onthouden ervan is te omslachtig en dat laten we aan het computer over. Of we hebben software nodig om het te onthouden. Wachtwoorden moeten alleen nodig zijn als het om geld of gevoelige privacy gaat. Ik kreeg bijvoorbeeld bericht dat er een vervaldatum op Airmiles is gekomen. Om te weten hoeveel Airmiles gaan vervallen, moest ik een nieuw wachtwoord aanmaken. De oude werkte niet meer. Dit terwijl mijn saldo bij elke mail van Airmiles vermeld wordt. Dit is slechts een voorbeeld van wachtwoorden flauwekul

Wilco_vV
Wilco_vV5 mrt. 2018 - 18:18

Heb niet het idee dat veel NL'rs er ook maar in enige mate in geïntereseerd zijn, tot dat... ze een keer de klos blijken te zijn en dan is holland in last. Zolang er wat te halen valt zullen er oplichters blijven zijn die je 'in het ootje nemen', gewoon omdat het kan/toegelaten wordt.

blb
blb5 mrt. 2018 - 17:23

Onze overheid geeft het "goede" voorbeeld door via één DigID mensen te dwingen in te loggen op websites van de overheid, maar ook pensioenfonds, zorgorganisaties e.d.!

guust flater
guust flater5 mrt. 2018 - 14:05

die gasten die oplichten veranderen zo dat je als echt niet goed oplet je de dupe bent voor die etterbakken.Het is gewoon een plaag en de mensen zijn hun centen kwijt.Je moet tegenwoordig goed opletten wat je leest en je niet onderdruk laten zetten ,maar je gaat toch in de fout als je eens je dag niet hebt.Het word tijd dat dat spul eens van het internet af gehaald word en stevig aangepak word en niet een zielig paar weken maar gelijk 15 jaar de bak in en hard werken en terug betalen van de mensen die ze gedupeerd hebben.

john.q
john.q5 mrt. 2018 - 13:06

De elite F.G.heeft weer goed lullen,Als je opgelicht bent en de politie moet iets ondernemen hoor je er nooit meer iets ván.

ajmvl44
ajmvl445 mrt. 2018 - 12:57

Je zou niet nieuwsgierig moeten zijn bij dit soort mails

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!