Kassa

Campagne overheid: zet thermostaat op 19 graden

04-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7380 keer bekeken
  •  
energierekening verwarming thermostaat 1127

Het kabinet is zaterdag een landelijke energiebesparingscampagne gestart onder de naam Zet ook de knop om. Hiermee wil de overheid huishoudens en ondernemers "met praktische besparingstips stimuleren om op korte termijn energie te besparen." Zet je thermostaat thuis op maximaal 19 graden, is een van de tips.

"Energiebesparing heeft de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die het verdient. Daar gaan we nu verandering in brengen", aldus Klimaatminister Rob Jetten.

"Het is om meerdere redenen verstandig om energie te besparen. Het is goed voor je portemonnee, het klimaat én het helpt ons om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland. Daarom zetten we energiebesparing de komende tijd bij iedereen op de kaart. Dat doen we met een campagne met praktische bespaartips waarmee huishoudens en bedrijven direct energie kunnen besparen en met extra geld om mensen te helpen bij het isoleren van hun huis."

Nationaal Isolatieprogramma

"Om mensen te helpen bij het isoleren van hun woning komt het kabinet met het Nationaal Isolatieprogramma om slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen snel en slim aan te pakken. Het doel is om 2,5 miljoen woningen te isoleren", zegt minister Hugo de Jonge (Wonen).

"De urgentie om energie te besparen en beter te isoleren is groter dan ooit. Daarom slaan we de handen ineen en komen we met het Nationaal Isolatieprogramma. Zo kunnen we mensen snel en direct helpen bij het isoleren van hun huis."

Op verbeterjehuis.nl kunnen huishoudens een eerste beeld krijgen van de huidige energiezuinigheid van hun woning, welke verbeteringen mogelijk zijn, en wat de kosten en besparingen zijn van isolatiemaatregelen.

Het kabinet neemt zelf ook maatregelen om energie te besparen. In circa 200 Rijkskantoren gaat de verwarming gemiddeld 2 graden lager in de winter en wordt minder gekoeld in de zomer.

Website met energiebespaartips: www.zetookdeknopom.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

6 apr. 2022 - 19:28

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

Meindo
Meindo5 apr. 2022 - 17:18

Kijk eens op Flightradar24 hoe verschrikkelijk veel vliegtuigen rond de aardbolvliegen. Schrap eerst eens die pleziervluchtjes voor een verre vakantie of een weekendje weg. De directeur van de KLM en zijn maten kunnen ook wel jaarlijks van zijn miljoentjes wat afstaan aan de arme mensen die in de kou zitten. Zo ook de artiesten die steeds pendelen tussen Nederland en Dubai.

5 apr. 2022 - 5:03

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

mariodings
mariodings4 apr. 2022 - 20:23

Zoals altijd: veel te laat en weer een onzinnige campagne. Hierna komt het volstrekt idiote idee om een kerncentrale te bouwen. (Vraag eens naar de "businesscase") En we weten al wie er met de centen vandoor gaan. Ik heb nog een idee: 100 op alle snelwegen, maar dan 24/7 En geen Meta, geen Alphabeth en geen Microsoft, lijst is niet volledig. En gooi die Hoogovens nu eens eindelijk dicht. En last, but not least: Alle grasvelden weer van gras, weg met die groene plastics met vermalen autobanden.

@HENK@
@HENK@4 apr. 2022 - 17:34

tsja, bij de overheid werken ze ook zo hard dat de verwarming gerust een graadje lager mag ........

NewBe1952
NewBe19524 apr. 2022 - 15:39

Ik woon in een flatgebouw, noemen ze tegenwoordig appartementencomplex, wij hebben hier blokverwarming en dus geen thermostaat. Ik ben 70, ik ben hart-,long- en diabetespatiënt en ga dus echt niet minder stoken want ik kan niet tegen een koude omgeving. Volgens mij is regeren vooruitzien, waarom heeft dan Dhr. Blok de sociale woningverhuurders kaal geplukt? Om door de regering een schilderijtje te laten kopen??

lamb
lamb4 apr. 2022 - 14:39

Ongelooflijk dat de overheid er nu pas mee komt. Ik had verwacht dat ze, net al vele andere nederlanders, de thermostaat al veel eerder iets lager hadden gezet in de, energieslurpende, overheidsgebouwen. Bovendien kan je je afvragen of er in die warme overheidsgebouwen wel doeltreffende arbeidprestaties geleverd kunnen worden.....

4 apr. 2022 - 14:16

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

gerardvantol
gerardvantol4 apr. 2022 - 14:05

Lekker als je door lichamelijke klachten niet goed tegen een koele omgeving kunt.

dyan07
dyan074 apr. 2022 - 13:55

heb een groot aantal vragen en opmerkingen voor de overheid, maar kan mijn commentaar niet kwijt. Vind dit ronduit kwetsend en denigrerend; alsof we een kleuterklas zijn!!! Grote bedrijven met belastingvoordelen eerst maar eens aanpakken? De meeste burgers willen echt graag een schone aarde, meneer Jetten, en geen opvoeding van de overheid.......wel hulp, ondersteuning, samenwerking en subsidie

Helen 66
Helen 664 apr. 2022 - 13:50

als 70+er ga ik echt de CV thermostaat niet op 19 gr. zetten vanwege de klimaatobsessie van Kaag. Ouderen worden sneller ziek van kou en dan ben je verder van huis. Laat haar jongeren aanhang dat vooral lekker doen.

frits
frits4 apr. 2022 - 12:57

Ik ben 80 jr en ben echt niet van plan om mijn verwarming lager te zetten, mijn vast contract loopt nog 2 jaar, als je ziet hoe in overheidsgebouwen energie verspilt wordt , schandalig. Wij zitten in een oudere woning met alleen dubbel glas, oud dak maar hebben het geld niet om energie vriendelijke maatregelen te treffen ondanks alle subsidie maatregelen blijft het te duur. De zonnepanelen zijn in ons land veel te duur in bv Duitsland zijn ze 30% goedkoper.

kaartendraak
kaartendraak4 apr. 2022 - 10:44

Jaja, thermostaat op 19. Dat is vooral handig als je thermostaat al niet goed werkt, ofwel: wij zetten hem op 21,5 en dan is het nog koud in de kamers boven, want wat doet zo'n pokkeding? Die verwarmt de hoofdkamer waar die hangt, zolang het daar niet koud is doet de ketel niks, zitten je kinderen in hun kamertjes koud te kleumen, of jijzelf in je hobbykamer. Verder hebben we een extra temperatuur cq vochtmeter die aangeeft dat het slechts! 20 graden in huis is.............hoe koud wordt het dan wel niet als wij hem op 19 graden zetten?????? Ga maar even lekker zelf in de 2e kamer met een jas aan zitten, weten ze wel hoeveel energe nodig is om die grote zaal te verwarmen??

Harma131252
Harma1312524 apr. 2022 - 10:39

Nergens hoor ik iets over voorverwarmen van warm water en voorverwarmen van de CV. Wij hebben beiden uitgezet, scheelt enorm. In ons oude huurhuis hangt nog een Toon thermostaat en daarin zitten de functies om uit te zitten. In ons vorige huis zaten die functies op de CV ketel. Dus ff uitzoeken.

harrybre
harrybre4 apr. 2022 - 10:13

Hoogste tijd, dat de Overheid als een soort hypotheekbank dit soort isolatiewerken en zonnepanelen enz gaat financieren. Immers, rentekosten worden door de energiekostenbesparing meer dan ruimschoots terugverdiend. Echter: velen hebben de inkomsten niet om bij een commerciële bank een hogere hypotheek los te kunnen krijgen, om bij huurders hierover maar te zwijgen. De Overheid kan dit wel. Brengt veel grotere stappen, dan een doosje met goedbedoelde doch veel te laten spullen aan te beiden. De waardebon van € 85 voor LED-lampen ( heb ik al jaren), tochtstrips, radiator-reflectiefolie enz.. heb ik al een 20 jaar. Vrij van Poetin-gas over 4 a 5 jaar..,. sorry, veel en veel te laat. NU e.e.a. doen, soort (morele) verplichting om op ieder ZW-Z-ZO dak zonnepanelen leggen. Mijn 10 x W325 piek paneeltjes hebben in maart 407 kWh opgebracht. En voor diegenen, die de laatste 45 jaar zich niets tot te weinig hebben aangetrokken van alle overheidspublicaties : eindelijk eens ernst te maken met isolatie. En verder: iedere kern- en kolencentrale zo rap mogelijk weer ( tijdelijk ) aan het net. Beter 2 jaar reviseren dan 20 jaar nieuw bouwen. Ondertussen: standaard-kerncentrales over heel Europa ( en daarbuiten) bouwen ipv iedere centrale uniek en apart. Hadden we die 35 kerncentrales voor NL alleen al vlg Den Uyl gebouwd, was "global warming" een theoretisch verhaal. We moesten zo nodig achter die gele vlag met lachende zon en tekst: Atoomenergie ? Nee, bedankt ! aanrennen.

jon02195
jon021954 apr. 2022 - 10:11

Ik ben wel benieuwd naar het aantal mensen die al jaren hun thermostaat niet hoger hebben staan dan 19 graden. Ik heb sinds 2007 centrale verwarming in mijn appartement en heb de thermostaat nooit hoger dan 19 staan en 's-nachts op 15. Met deze aktie van de overheid wordt m.i. de suggestie gewekt dat de meerderheid van mensen energieverslinders zijn. Maar misschien is het ook zo, daarom ben ik er benieuwd naar. Groet, Hilda de Jong

Engelse drop
Engelse drop4 apr. 2022 - 9:54

Hallo kassa waarom ?? Het is koud in huis. In de 2de kamer gaan ze ook niet met een jas aan gaan debatteren. Voor het milieu !!! Of wel soms, graag een reactie.

2 Reacties
Wilma-60
Wilma-604 apr. 2022 - 11:05

Ik denk niet dat u een eerlijk antwoord zult krijgen, als u al een antwoord terug krijgt???

JannieBoe
JannieBoe4 apr. 2022 - 11:34

'Overheid roept op thermostaat lager te zetten, doet dat zelf ook' (Bron: https://www.trouw.nl/binnenland/overheid-roept-op-thermostaat-lager-te-zetten-doet-dat-zelf-ook~b1a3777e/) Mocht daar twijfel over zijn dan kan men altijd contact opnemen met de Tweede Kamer der Staten Generaal via https://www.tweedekamer.nl/contact_en_bezoek/contact

John1313
John13134 apr. 2022 - 9:53

Eerst gokken, dan alcohol, roken, voeding, wegwerpverpakkingen, vlees en nu weer energieverbruik. Nederland is betuttelland. Men denkt invloed te kunnen hebben op klimaat. Dat kan een mens niet! Het klimaat zal altijd veranderen dat doet het al eeuwen. Produceer en lever energie zo goedkoop mogelijk en laat de overheid belastinggelden gebruiken voor bestrijding van de gevolgen van klimaatverandering zodat we geen watersnoodrampen meer krijgen. Ondertussen wordt alles 'opgelost' door beprijzen terwijl velen hun energierekening al niet meer kunnen betalen. Wil je deze zaken desondanks aanpakken doe dat dat middels beloning van het 'goede.' De overheid is al veel te laat. Ga zo snel mogelijk in kernenergie en bouw het aardgasnet om naar waterstofgas. Atoomstroom kan prima gebruikt worden voor de productie ervan, aardgas is steeds minder voorhanden en de situatie in Rusland noopt ons ook te schakelen. (we zijn al veel te laat) Tot de overgang naar kernenergie kunnen we maximaal profiteren van het restant gas in Groningen maar wel ruim compenseren voor schade en hinder. Ga ook snel boren in de Noordzee en maximaal windparken en zonneweides.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!