Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Campagne van overheid over isoleren voor energiebesparing

17-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
huishouden schoonmaken stofzuigen
Energie besparen doe je nu. Dat is het motto van een campagne van de rijksoverheid om huiseigenaren te stimuleren hun dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen te isoleren. Drie jaar lang zijn er tv- en radiospots en is er een speciale website. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten.
Mensen weten niet wat isolatie kost
De campagne moet mensen informeren. Die hebben vaak geen idee wat isolatie kost. Volgens het departement schat 60 tot 70 procent te laag in wat dat oplevert. Uit een enquête blijkt dat de helft van de ondervraagden wel (zeer) geïnteresseerd is in energiebesparende maatregelen. Het scheelt in de stookkosten, levert meer comfort in huis op en is goed voor het milieu. Ruim 70 procent vindt het (zeer) belangrijk dat de overheid energiebesparing stimuleert.
Meer informatie? Op deze website van de Rijksoverheid kunnen huiseigenaren advies op maat krijgen.
Aan de campagne werken ook gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. ANP
Poll: Energie besparen is belangrijk. De overheid probeert de komende drie jaar met campagnes mensen aan te sporen hun huis te isoleren.

Meer over:

energie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

lily de vries
lily de vries18 okt. 2016 - 0:38

Huurhuis van Ymere en alleen beneden dubbel glas. Schuur aan huis maar hout en niet geïsoleerd ook niet de wand tussen schuur en gang.  Grote schuifpuo en schuifdeur ijskoud. Boven etage niets geïsoleerd. Komt pas als door houtrot ramen vervangen moeten worden. Sociale huurwoningen van 1981....dus aardig aan het jaartal om aangepast te worden. Ik heb altijd overal raampjes open en nergens vocht in huis.  Zelfs niet in de, nog steeds in originele staat zijnde, badkamer. Maar besparing op verbruik zoy d en ze de wand tussen schuur en gang moeten isoleren. Ymere staat niet bekend om z'n goede aanpassingen aan de huidige maatstaf. Tenzij ze goede sier kunnen maken ermee.

ploosveld
ploosveld17 okt. 2016 - 15:19

Ik woon in een huurhuis van Woonwenz in Venlo. Huizen zijn zo'n 50 jaar oud. Ik ben van mijn ouderlijk huis vertrokken naar een gelijk bestaand huurhuis. Bewoners konden lang geleden beslissen voor nieuwe kozijnen met dubbelglas. Ik heb de pech dat vorige bewoners geen dubbelglas wilden tegen een hogere huurprijs. Ik de verhuurder gebeld en er werd mij toen verteld dat ik als ik dit wilde het zelf maar moest tegelen en betalen. En dan maar zeggen dat ze investeren in duurzaamheid en milieu door te letten op het energielabel. Slechte zaak woonwrnz uit Venlo.

vries43
vries4317 okt. 2016 - 13:09

Heb een huurhuis van particuliere eigenaar die er niet over denkt het huis te isoleren.

tijger1
tijger117 okt. 2016 - 12:49

En maar isoleren en straks jammeren over de schimmel door het niet ventileren.

MissQuick
MissQuick17 okt. 2016 - 12:39

Ik heb een huis uit 1989, dus geisoleerd; dubbelglas etc, dakisolatie en spouwisolatie. Het is echt onzin om dubbelglas (HR+ te vervangen voor HR+++) dat verschil levert je niets op. Hoge kosten en klein rendementsverschil.Zonnepanelen die je een paar honderd euro laten besparen op een heel jaar... grote investering.   

geensaus
geensaus17 okt. 2016 - 12:03

De behaaglijkheid door isolatie speelt ook een rol. Nu ik boven dubbel glas heb is het gemakkelijker opstaan 's winters.

Lomito
Lomito17 okt. 2016 - 10:52

Het vervelende van isolatie is dat je het niet ziet en er zit geen snoer met stekker aan. Dan zijn mensen al minder snel bereid de portemonnee te trekken, zeker als onduidelijk is wat de besparingen op de het gasverbruik zijn. Door mensen die al isolatiewerken hebben uitgevoerd wordt vaak geklaagd dat de besparingen tegenvallen, in ieder geval lager zijn dan door verkopers wordt voorgehouden. Op zich is dat bezwaar terecht, de optimale gasbesparing van na-isolatie van gevels kan pas gehaald worden als ook de andere voorzieningen (vloer- en dakisolatie, HR++ glas, verbeterde luchtdichting en WTW-ventilatie) zijn aangebracht. Niet voor niets is de isolatiesubsidie alleen van beschikbaar als minstens twee isolatiewerken worden uitgevoerd. Verder is het een nadeel dat de subsidie alleen verstrekt wordt als de isolatiewerken door een erkend isolatiebedrijf worden uitgevoerd waardoor de kosten vrij hoog zijn en het subsidievoordeel teniet gedaan wordt. Dit nadeel kan ondervangen worden door de moeilijkste isolatieklussen (na-isoleren gevels en plaatsing HR++ glas) uit te laten voeren door een erkend bedrijf en dan de relatief eenvoudige maatregelen zoals vloer- en dakisolatie zelf uit te voeren.

1 Reactie
shepu
shepu17 okt. 2016 - 19:24

Leuke nickname. Ben jij net zo'n lekker stukje vlees?