Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Cambridge Analytica vraagt faillissement aan na Facebook-schandaal

03-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 x 520 hacken privacy online
Databedrijf Cambridge Analytica sluit de deuren na het schandaal over het misbruik van Facebookgegevens. Het bedrijf stelt in een verklaring dat het onmiddellijk alle activiteiten staakt.

Facebook-schandaal

Eerder dit jaar ontstond wereldwijde ophef toen bleek dat Cambridge Analytica de hand had gelegd op gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers. Zij hadden daarvoor geen toestemming gegeven. Het bedrijf zou de persoonlijke informatie hebben gebruikt om profielen van kiezers te maken. Zij konden zo worden bestookt met gepersonaliseerde politieke advertenties, zei een klokkenluider.

'Ongefundeerde beschuldigingen'

Cambridge Analytica raakte door het schandaal in de financiële problemen. Het bedrijf stelt het doelwit te zijn geworden van ,,tal van ongefundeerde beschuldigingen''. Door aanhoudende berichtgeving over de kwestie zouden vrijwel alle klanten en leveranciers het bedrijf de rug hebben toegekeerd. Daardoor ontkomen Cambridge Analytica en moederbedrijf SCL Elections Ltd er naar eigen zeggen niet aan faillissement aan te vragen.

'Werknemers op straat'

Het databedrijf zegt er niet aan te twijfelen dat alle medewerkers ,,ethisch en volgens de wet'' hebben gehandeld. De bestuurders van het bedrijf spraken hun medeleven uit met de ,,toegewijde medewerkers die vandaag te horen kregen dat ze vermoedelijk hun baan verliezen als gevolg van de schade die het bedrijf heeft opgelopen door de oneerlijke, negatieve berichtgeving in de media''.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!