Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Cadeaubonnen nu minstens drie jaar geldig

13 feb 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Fallback image for card
Cadeaubonnen moeten minimaal drie jaar geldig zijn en er moet duidelijker gecommuniceerd worden wanneer de bon is ingegaan. Dat zijn twee nieuwe richtlijnen die de Consumentenbond samen met zes uitgevers van bonnen heeft opgesteld.
In onze uitzending van 13 februari presenteren Joyce Donat van de Consumentenbond en Kees van Wijk (mede-initiatiefnemer en directeur van VVV Nederland) de nieuwe voorwaarden voor cadeaubonnen. Voor het gemak hebben we hier alle nieuwe voorwaarden op een rijtje gezet.
Veel klachten
Al jaren komen er bij ons geregeld klachten binnen over de beperkte houdbaarheid van de cadeaubonnen. Ook de beperkende voorwaarden om de bon in te wisselen en de onduidelijkheid over de ingangsdatum van de cadeaubon is een steeds terugkerende klacht. Op 14 november 2015 en op 5 december 2015 hebben we hier aandacht aan besteed.
Stichting Keurmerk Cadeaukaarten
Zes uitgevers van cadeaubonnen hebben zich verenigd in Stichting Keurmerk Cadeaukaarten. Deze zes zijn VVV Cadeaubon, Fleurop Bloemenbon, De Pluim, Nederlandse Boekenbon, Nationale EntertainmentCard en Weekendjeweg.nl Cadeau Card. Samen willen ze een einde maken aan de grootste klachten. Opvallend is dat de grote uitgeverijen zoals Bongo, Gift for 2 en DIDIX (de uitgevers van cadeaubonnen waar we de meeste klachten over binnen kregen) er nu (nog) niet bij zitten. Op 18 maart 2016 organiseert Stichting Keurmerk Cadeaukaarten een dag voor alle cadeaubonuitgeverijen waar ze alle richtlijnen en afspraken zullen toelichten. De stichting hoopt dat ook andere bedrijven zich zullen aansluiten.
Geschillencommissie
Nu is afgesproken dat cadeaubonnen die in een winkel besteed kunnen worden drie jaar geldig zijn. Bonnen voor een belevenis moeten minimaal twee jaar geldig zijn, met de gelegenheid om een jaar te verlengen. Daarnaast moet duidelijk zijn wat de ingangsdatum is van de cadeaubon. Mocht de klant er toch niet uit komen met de cadeaubonuitgever, dan is er een officiële Geschillencommissie Cadeaubonnen waar consumenten hun klacht kunnen indienen.
Verlopen cadeaubonnen
Heb je nog een verlopen cadeaubon? Neem dan altijd contact op met het betreffende bedrijf en vraag naar de mogelijkheden voor een coulanceregeling. Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om (soms tegen extra kosten) de cadeaubon te laten verlengen zodat je tegoed niet verloren gaat. Als je ondanks de beperkte geldigheid toch een cadeaubon wilt kopen, check dan altijd goed hoe lang deze houdbaar is. Ga liever voor een bon met een langere houdbaarheid als je niet het risico wilt lopen dat het tegoed al gauw verloren gaat. Bonnen die onbeperkt geldig zijn, zijn bijvoorbeeld VVV-bonnen en boekenbonnen.
Let op: zowel GiftforYou als DIDIX (uitgever van BioscoopCadeau) hebben een restaurantcadeaubon waarover wel eens verwarring ontstaat. Ter verduidelijking: met een RestaurantCadeau kun je terecht bij Uitgeverij Didix, de Restaurant Cadeau Card wordt uitgegeven door GiftForYou.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!