Kassa

Bussemaker stelt invoering leenstelsel uit

07-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
studentenlokaal_12.jpg
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs stelt de invoering van het sociaal leenstelsel een jaar uit voor de bachelorfase van een studie. Dat schrijft ze vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Voorbereiding
Door het besluit kunnen studenten die beginnen aan een opleiding op een hogeschool of universiteit tot 2015 nog gewoon gebruik maken van de basisbeurs. Het nieuwe systeem gaat in 2014 wel al in voor studenten die aan een master (het laatste jaar aan de universiteit) beginnen.
Met het uitstel zorgt Bussemaker ervoor dat scholieren zich langer op de veranderingen kunnen voorbereiden. De minister stelt daarmee tegemoet te komen ,,aan signalen van instellingen in het hoger onderwijs, studenten en politiek''.
Aflossen
Bussemaker heeft ook besloten dat studenten die gebruik maken van het sociaal leenstelsel, langer mogen aflossen. De termijn daarvoor gaat van 15 naar 20 jaar. Daardoor daalt ook het maandelijks af te lossen bedrag. Ook komt er de mogelijkheid om een deel van een studieschuld kwijt te schelden als studenten meerjarige masteropleidingen doen in maatschappelijk belangrijke sectoren.
Voorlichting
De plannen van Bussemaker zorgen ervoor dat er twee wetsvoorstellen komen. Het eerste, voor de masterstudenten, komt voor de zomer al naar de Kamer. Op die manier is er volgens de minister voldoende tijd om de wet te behandelen en om de voorlichting voor studenten goed uit te voeren. De wet voor de bachelorstudenten volgt dan begin 2014.
Ov-studentenkaart
Bussemaker wilde het totale sociale leenstelsel eigenlijk in 2014 laten ingaan. Dat zou ervoor zorgen dat studenten niet langer de basisbeurs als gift krijgen, maar het geld moeten lenen. De aanvullende beurs, voor studenten met weinig geld, blijft wel bestaan. Ook de ov-studentenkaart waarmee studenten gratis kunnen reizen, verdwijnt. Daar moet een ander ,,vervoersarrangement'' voor in de plaats komen.
Reacties studentenorganisaties
Studenten staan niet te juichen over het uitstel van het sociale leenstelsel. ,,Het uitstel biedt niks aan de bezwaren die er zijn tegen het sociale leenstelsel. Het is alleen fijn voor een kleine groep die niet wordt getroffen'', zegt voorzitter Kai Heijneman van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) is blij dat de minister extra tijd neemt ,,om een goed financieel stelsel op te zetten'', zegt een woordvoerder van de studentenorganisatie. Maar dat het uitstel alleen voor de bachelorfase en niet voor masterstudenten geldt, noemt hij onbegrijpelijk. ,,Het gaat toch om hetzelfde stelsel.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!