Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bussemaker: mbo gaat op de schop

02-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
studeren_boek_19.jpg
Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wordt vernieuwd. Het mbo kampt met een imagoprobleem en dus moet het onderscheid tussen vak- en beroepsonderwijs scherper. Dat zegt minister Jet Bussemaker (Onderwijs) maandag in een interview met de Volkskrant.
Niveaus
Het mbo bestaat nu uit vier opleidingsniveaus. Zo zitten er jongeren op met een moeilijke achtergrond zonder afgeronde vooropleiding (niveau 1), maar ook gespecialiseerde vaklieden (niveau 4). Veel scholieren associëren het mbo met de 'onderkant' en gaan vanwege het negatieve imago na hun vmbo-examen via de havo naar het hbo.
'Meer uitdaging'
Door de vier niveaus een andere naam te geven hoopt de minister bestaande mbo-instellingen meer te differentiëren en studenten meer uitdaging bieden. Alleen niveau 4, dat ook toegang biedt tot het hbo, behoudt nog de noemer 'middelbaar beroepsonderwijs'.
Niveau 1 wordt komend studiejaar veranderd in 'entreeopleiding' voor jongeren vanaf 15 jaar zonder afgeronde vooropleiding. Niveau 2 en 3 worden omgedoopt tot 'middelbaar vakonderwijs' voor de meer praktijkgerichte niveaus 2 en 3.
'Dit moet anders'
,,Te veel goede vakmensen gaan nu voor de arbeidsmarkt verloren, omdat praktisch ingestelde jongeren het beroepsonderwijs links laten liggen'', waarschuwt Bussemaker. ,,Dat moet echt anders."
De MBO Raad is positief over het voorstel. Wel moet er volgens voorzitter Jan van Zijl goed worden nagedacht over de nieuwe ,,merkbeleving'', omdat je het maar één keer kunt doorvoeren. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!