Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Burgers en kleine bedrijven betalen prijs energietransitie, stelt PBL

12-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2680 keer bekeken
  •  
windmolen schone energie besparing milieu 1127
De kosten die de overheid in rekening brengt voor het uitstoten van CO2 zijn ongelijk verdeeld over de samenleving, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Burgers en kleine bedrijven betalen hierdoor relatief veel. De zware industrie is juist minder kwijt aan het veroorzaken van klimaatschade en landbouw, zeescheepvaart en luchtvaart zijn goeddeels vrijgesteld. Dat blijkt uit een rapport van het PBL dat vandaag verscheen, meldt de Volkskrant.

In het rapport zoekt het PBL uit hoe veel sectoren betalen voor CO2-uitstoot en of dit in verhouding staat met de werkelijke klimaatschade. Volgens het planbureau is de balans alleen redelijk op orde bij transport en in de bebouwde omgeving (denk hierbij aan verwarming van huizen en kantoren). Bij het verkeer maakt het overigens wel uit welk vervoermiddel er wordt gebruikt.

De accijnzen op fossiele brandstoffen staan redelijk in verhouding met de veroorzaakte schade. De ‘impliciete’ CO2-belasting op benzine bedraagt 300 euro per ton, wat flink meer is dan de ‘echte’ CO2-prijs, die momenteel rond de 50 euro schommelt.

Energierekening aardgas relatief lager voor grootverbruikers

Burgers en het midden- en kleinbedrijf (MKB), waarbij het gaat om bedrijven met twee tot tweehonderd werknemers, komen er naar verhouding ongunstig vanaf. Kleinverbruikers betalen de prijs, terwijl het gemiddelde tarief voor grootgebruikers veel lager is, meldt het rapport. Hoe kan dit? De belastingen dalen bij een hoger gebruik. Dat betekent dat hoe meer aardgas er als elektriciteit wordt verbruikt, hoe lager de belasting per hoeveelheid energie is. En dus is de rekening voor grootverbruikers relatief lager.

Opslag van energie komt burger duur te staan

Verder dragen kleine verbruikers in verhouding het meest bij aan de belasting die wordt geheven om de opslag van elektriciteit mogelijk te maken. Dit is een belasting die op 1 januari 2013 werd ingevoerd op elektriciteit en gas en staat bekend als Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE). Omdat er steeds meer energie wordt opgewekt met wind en stroom, is het aanbod van energie grillig. Daardoor moet een steeds groter deel van de energie worden opgeslagen, bijvoorbeeld in accu's. Deze grootschalige opslag van energie wordt als een belangrijke voorwaarde gezien om de elektriciteitsproductie in Nederland groen te krijgen.

Laat grootverbruikers naar rato betalen

Het MKB en milieuorganisaties als Milieudefensie wijzen er al langer op dat vooral burgers en het MKB betalen voor de energietransitie. Ze stellen dat het eerlijk is als grootverbruikers naar rato gaan betalen.

Zware industrie moet portemonnee trekken bij energieschaarste

Hier staat een ander idee waardoor prijzen eerlijker zouden zijn tegenover, namelijk dat elektriciteitsprijzen in de toekomst sterk zullen gaan schommelen en soms torenhoog zijn. Elektriciteit zal namelijk op sommige momenten schaars zijn. Zo kan er op sommige momenten niet genoeg wind waaien of zon schijnen, waardoor de prijs flink zal stijgen. In dergelijke gevallen moet met name de zware industrie de portemonnee trekken of minder stroom verbruiken, door bedrijfsonderdelen tijdelijk stil te leggen.

Het PBL meent dat er nu al gekeken moet worden naar de energiebelasting op elektriciteit, omdat de huidige vormgeving van de belasting "een steeds grotere sta-in-de-weg voor de energietransitie" wordt.
Bron: de Volkskrant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!