Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Burgernet ruim 16.000 keer ingezet in 2013

07-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
smartphone2_17.jpg
Er zijn in het afgelopen jaar 16.210 Burgernetberichten verzonden in Nederland. Dat liet een woordvoerster van Burgernet aan het ANP weten. Dat komt neer op ongeveer 44 per dag.
Heterdaadberichten
Burgernet is een systeem dat de politie gebruikt om berichten te sturen naar deelnemende mensen in een bepaald gebied met het verzoek uit te kijken naar een voertuig of persoon. Er werden zo’n 7000 zogenoemde heterdaadberichten verstuurd, oftewel een bericht waarbij direct een dader wordt gezocht van bijvoorbeeld een diefstal of een misdrijf.
Vermissing
De rest van de berichten werd verstuurd omdat er iemand vermist was, of bijvoorbeeld preventief. Daarbij moet worden gedacht aan een waarschuwing dat er in een bepaalde wijk veel wordt ingebroken in een afzienbare tijd. Deelnemers kunnen tips rechtstreeks aan de meldkamer doorbellen via het gratis Burgernetnummer 0800-0011.
1,5 miljoen deelnemers
In 2012 werden er 9933 berichten verstuurd, maar dat komt doordat er toen veel minder gemeenten waren aangesloten bij het systeem. Na alle aansluitingen in het afgelopen jaar zijn er nog slechts zes niet aangesloten. De verwachting is overigens dat ook die gemeenten - Meppel, Kampen, Tynaarlo, Bellingwedde, Westerveld en De Wolden - zich snel zullen aansluiten bij het systeem, waar intussen bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland aan deelnemen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!