NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Burger verstrikt in wirwar van digitale overheid'

6 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
MijnOverheid 930x520
Mensen mogen er niet de dupe van worden dat de overheid steeds meer zaken digitaal doet. Dat zegt de Raad van State donderdag in een advies aan de overheid.
Als mensen zaken met de overheid willen regelen, krijgen ze te maken met veel verschillende digitale varianten. ,,Wat overheid heet, bestaat uit honderden organisaties die digitalisering niet allemaal op dezelfde manier aanpakken. Wat bij het ene bestuursorgaan standaard is, is bij een ander orgaan onmogelijk. De burger raakt daardoor het spoor bijster'', aldus de Raad van State. Helemaal als mensen moeite hebben om zichzelf te redden, is het heel moeilijk voor ze om een weg te vinden in die wirwar.

Algoritmes

In sommige gevallen nemen de computers zelfstandig beslissingen. Ook bij die algoritmes moeten mensen duidelijk uitgelegd krijgen wat de regels zijn en waarom een bepaald besluit is genomen. Daarnaast blijven mensen nodig om te kijken of het mogelijk en nodig is om af te wijken van de regels. ANP

Kijktip: In 'Kassa XL Het Digitale Doolhof' zien we dat iedereen, hoog of laag opgeleid, rijk of arm, in de problemen kan komen door de digitale samenleving. Het is niet de vraag of maar wanneer dat gebeurt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!