Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Burger krijgt geen gehoor bij Autoriteit Persoonsgegevens

21-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
588 keer bekeken
  •  
anoniem internetten surfen online laptop privacy 1127

Wie bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil klagen over privacygevoelige zaken, komt daar vaak niet ver. De afhandeling van klachten lijkt vooral gericht op het afhouden ervan. Dat schrijft de Nationale ombudsman in zijn rapport Voor een dichte deur, dat dinsdag is verschenen. 

De AP behandelt klachten van mensen over de manier waarop organisaties met persoonsgegevens omgaan. Ook bij klachten die de organisatie wél oppakt, lijkt niet alles goed te gaan.

10.000 klachten op de plank

"De capaciteitsproblemen bij de Autoriteit mogen geen excuus zijn voor de manier waarop die nu omgaat met ontevreden burgers. Niet het belang van burgers, maar dat van de organisatie lijkt voorop te staan", zegt ombudsman Reinier van Zutphen. Bij de AP lagen volgens hem eind vorig jaar bijna 10.000 klachten van burgers "op de plank". De privacywaakhond denkt volgens hem te veel vanuit regels en onmogelijkheden en te weinig vanuit oplossingen of perspectief voor burgers. "Hierdoor stokt de klachtprocedure."

Burgers worden niet goed genoeg op weg geholpen en de relatie tussen de AP en burgers verslechtert in sommige gevallen of escaleert zelfs. "Terwijl juist een praktische aanpak voor burgers een oplossing kan zijn en ook de Autoriteit zelf meer lucht kan geven", aldus Van Zutphen. "Want iemand die ontevreden is, blijft doorgaans terugkomen zolang het probleem niet is opgelost." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!