Kassa

Bureaus schrijven illegaal antidepressiva tegen roken voor

17-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
roken 1127
Bureaus die mensen door coaching mensen helpen om te stoppen met roken, laten artsen antidepressiva voorschrijven aan patiënten die ze nooit hebben ontmoet. Dat onthult Reporter Radio.
Volgens Ruud Coolen, voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), zijn de praktijken van de coachingbureaus verboden. Tegen het radioprogramma zegt hij dat de rokers geen arts en hypotheek hebben gezien en toch een receptgeneesmiddel krijgen dat ze zonder begeleiding gebruiken.

Arts spreekt patiënt niet

Antidepressiva kunnen mensen helpen om effectiever te stoppen met roken, meldt Reporter. De middelen mogen alleen worden voorgeschreven mits de arts en de patiënt elkaar de hand hebben geschud. Soms is dat niet het geval. Verslavingsarts Bert van Staveren van het coachingsbedrijf Medipro bevestigt bijvoorbeeld dat hij de patiënten zelf niet spreekt of ontmoet. Het contact gaat via de coach.
De bedrijven die illegaal medicatie uitgeven, staan op de landelijke website voor hulp bij stoppen met roken Ikstopnu.nl. Reporter Radio/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!