Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Buma stuurt rekening voor uitvaartmuziek

23 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
uitvaart begrafenis crematie 1127
Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra stuurt crematoria tegenwoordig een rekening voor de muziek die wordt gedraaid tijdens uitvaartbijeenkomsten. Dat heeft de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) bevestigd na een bericht in het AD. 
Buma/Stemra liet de uitvaartsector voorheen met rust, omdat begrafenissen en crematies werden beschouwd als privéaangelegenheden. Daar is de auteursrechtwaakhond toch op teruggekomen. 

Betalen met terugwerkende kracht

De hoogte van de extra kostenpost wordt bepaald op basis van de grootte van de crematie. Het gemiddelde bedrag dat uitvaartondernemers extra moeten gaan berekenen, is 5 euro. Jaarlijks vinden er in Nederland iets meer dan 100.000 crematies plaats. De nieuwe constructie geldt sinds 2020, maar de LVC betaalt met terugwerkende kracht ook nog een bedrag voor 2019.
Overigens hoeft er voor muziek tijdens begrafenissen nog niet betaald te worden. Volgens de LVC wordt tijdens begrafenissen, die grotendeels in de buitenlucht plaatsvinden, maar zelden muziek gedraaid. Nummers die al jaren hoog in de Nederlandse uitvaart-top 20 staan, zijn Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij, Waarheen waarvoor van Mieke Telkamp, Afscheid nemen bestaat niet van Marco Borsato en Een trein naar niemandsland van Frans Bauer. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!