Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Buiten grote stad meer kinderen in armoede

14-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kinderen2_12.jpg
Bijna 200.000 kinderen groeien in Nederland op in een gezin met een bijstandsuitkering. Hun aantal is tussen 2009 tot 2012 met 10 procent gestegen. De armoede onder kinderen neemt vooral buiten de grote steden toe. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van de werkgroep Kinderen in Tel.
Achterstandsproblemen
In heel het land leven kinderen in armoe. Veel van hen wonen buiten de grote steden. De armste wijken voor kinderen om op te groeien zijn in Leeuwarden, Woerden, Amersfoort, Lelystad en Heerenveen. De grote steden Rotterdam en Amsterdam doen het steeds beter, in Den Haag nemen de achterstandsproblemen echter wel toe.
Vooruitgang
In Rotterdam, van oudsher slecht scorend, komt geen enkele wijk nog voor in de top tien van slechtste wijken. Ook Amsterdam gaat vooruit met nog drie wijken in de top 100 van slechte wijken tegenover acht een paar jaar eerder.
Werkgroep
Kinderen in Tel is een werkgroep van het Kinderrechtencollectief en bestaat uit onder meer Defence for Children, Unicef Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Jantje Beton en het Verwey-Jonker Instituut.
Onderschatten
Zij zeggen dat de risico’s van armoe onder kinderen nog te vaak worden onderschat door beleidsmakers en politici. ,,Armoede gaat vaak gepaard met meer achterstandsleerlingen, achterstandswijken en meldingen van kindermishandeling.’’
Verantwoordelijkheid
Met ingang van komend jaar worden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdzorg. Kinderen in Tel roept gemeenten op met een goede aanpak te komen zodat kinderen dezelfde kansen krijgen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!