Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kassa's Boodschappenmandje: Supermarkt Dirk is het goedkoopst

12 apr 2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
415 keer bekeken
Boodschappen, supermarkt 930x520
Opvallende resultaten in deze nieuwe editie van Kassa’s Boodschappenmandje. Nieuwkomer Dirk is direct de goedkoopste terwijl we het duurst uit zijn bij de Aldi en Lidl. In totaal zijn we in vergelijking met vorig jaar gek genoeg iets goedkoper uit.
Zoals ieder jaar gaat Kassa in 6 supermarkten op zoek naar de goedkoopste varianten van producten in ons mandje. Dit jaar kochten we de 27 producten die een gemiddeld gezin wel eens in huis heeft bij winkels in Almere.
Het goedkoopst waren de producten in Kassa's Boodschappenmandje bij Dirk, daar waren we 42,25 euro kwijt. Jumbo staat op plek 2, met een boodschappenmandje van €42,90. Bij de Plus €44,31 en bij Albert Heijn €46,18. Het meeste zijn we kwijt bij de Lidl met €46,97 en Aldi met €47,51.

Discounters duurder dan servicesupermarkten

"Het is de wereld op zijn kop”, aldus supermarktdeskundige Paul Moers. De budgetproducten bij de servicesupers Albert Heijn, Jumbo en Plus zijn goedkoper dan de producten van discounters Aldi en Lidl. Bij de servicesupers zijn we ook nog eens minder kwijt dan een jaar geleden terwijl de discounters duurder uit zijn voor de producten in Kassa's Boodschappenmandje.
Maar Moers heeft er wel een verklaring voor. "Servicesupers houden de prijzen voor budgetproducten laag. Zij kunnen dit doen omdat dit voor hen bijproducten zijn.” Stijgende loon- en vestigingskosten en de verhoogde btw rekenen de Albert Heijn, Jumbo en Plus door in de rest van hun assortiment. "Maar Aldi en Lidl kunnen dat niet." De twee discounters hebben een beperkter assortiment en moeten alle kosten daar wel in berekenen.

Aldi en Lidl "kampioen kwaliteit"

Moers stelt echter dat Aldi en Lidl wel de kampioen zijn in het leveren van kwaliteit voor een lage prijs. Het lukt de andere partijen wel met budgetproducten op prijs te concurreren met de discounters, maar de kwaliteit daarvan blijft achter.
Alleen Albert Heijn zou volgens de supermarktkenner ook in die richting stappen maken. Door zo'n duizend producten in prijs te verlagen maar in kwaliteit te verhogen zou de supermarkt ook op dit vlak de concurrentie met Aldi en Lidl aan willen gaan. "De kwaliteit van budgetproducten bij Albert Heijn benadert inmiddels die van de discounters, maar daar zijn ze wel 10 jaar mee bezig geweest", stelt Moers.

Reacties supermarkten

Aldi wil "evenals eerdere jaren benadrukken dat door de huidige opzet van de test de prijs-kwaliteitverhouding van producten is losgelaten. Er wordt slechts naar de prijs gekeken. Dat betreuren we." Volgens Lidl worden er appels met peren vergeleken: "De klant krijgt op deze manier geen eerlijk (prijs) beeld geschetst." De volledige reactie van de Lidl lees je hier .
Albert Heijn geeft aan dat de prijzen van concurrent Jumbo per vestiging kunnen verschillen. De winkel van Jumbo in Almere lijkt op basis van online onderzoek van Kassa voor de producten in Kassa's Boodschappenmandje representatief te zijn voor ruim 90% van de winkels van Jumbo. Jumbo zelf wil dit uit concurrentieoverwegingen echter niet bevestigen.
Plus stelt dat de jonge kaas net voor onze meting in prijs is verlaagd, maar dat Kassa waarschijnlijk nog een oude verpakking heeft gekocht die 13 cent duurder is. Dirk geeft aan dat het één van de speerpunten van de supermarktketen is dat de consument goedkoop zijn boodschappen kan doen.

Regels Kassa's Boodschappenmandje

Kassa hanteert een aantal regels voor de test. Zo kiest Kassa de goedkoopste versie van de producten die op Kassa's boodschappenlijstje staan. Lees de volledige regels hier .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

betty kaminskas
betty kaminskas26 jan 2020 - 9:27

Tussen haakjes, ook met de inhoud wordt gesjoemeld. Alles wat 1 ons, half pond of een heel pond was, is nu veel duurder voor minder inhoud, hetzelfde met literverpakkingen. 1 Liter is nu 900 ml  of minder, maar worden wel in prijs verhoogd. Dus ook hier wordt je gepakt. 

betty kaminskas
betty kaminskas26 jan 2020 - 9:21

Hoogvliet!!! Cappucinno Buisman koffiepoeder in bus van de E 1,31 naar E 1.75. Zo beetje bij beetje wordt je opgelicht.

xavier001
xavier00129 dec 2019 - 18:32

Ik ben zelf ook vaak opzoek naar goeie koopjes maar wat een poppenkast joh ! Elke supermarkt claimt tegenwoordig wel de goedkoopste te zijn...Zelf denk ik dat de lidl de goeedkoopste is. Ik kijk vaak op https://www.kupino.nl/folders/albert-heijn om wekelijks de aanbiedingen te checken en de lidl staat zo vaak bovenaan..

holiday
holiday15 apr 2019 - 22:53

Mensen moeten eens opletten hoe de producten  veranderen en duurder worden, Iglo vissticks smaken naar water en zijn duurder geworden, ze gooien tegenwoordig water bij veel producten en dan is het ineens beter maar ze maken het ook nog duurder, Tuc koekjes zijn heel dun geworden, smaken niet meer en zo veranderen er honderden producten die kleiner zijn geworden slechter van kwaliteit en ook nog duurder ook.

theodeswart
theodeswart15 apr 2019 - 17:39

Deze test is niet volledig. Er zijn nog veel meer supermarkten, die zeker goedkoper zijn dan supermarkten uit de test. Dus dit geeft een vertekend beeld en het is zeker niet juist.

1 Reactie
holiday
holiday15 apr 2019 - 22:38

Welke zijn dan goedkoper en heb je dat getest.

fxadrilling@gmail.com
fxadrilling@gmail.com15 apr 2019 - 16:31

Vergeten wordt inderdaad kwaliteit gekoppeld aan de prijs. Ook vergeten wordt dat je goedkope en dure Jumbo's hebt, tijdens een vakantie viel ons dat op. Winterswijk was het voorbeeld van een goedkopere Jumbo. Trouwens ik haal daar waar ik goede ervaringen heb met het product. Kan dus Aldi - Lidl - Jumbo zijn. Het meest volledig in artikelen blijft wel Appie, dus een beetje duurder. Dirk geen ervaring.

ansvanz
ansvanz15 apr 2019 - 14:27

Direk heefd bebaalte prijzen wel verhoogd en werkt 220gram 3.50 ons en 7.50 en als je het omreken dan is de aanbieding duurder als de werkelijke prijs net bij aldi geweest sinnasappelen 0.45 cent goed koper als dirk 2 komkomers aldi 1 euro dirk 1 voor 0.59 

audb
audb15 apr 2019 - 13:31

Toen ik nog in Lelystad woonde werd de C1000 Jumbo.
En ik moet toe geven dat de smaak van de producten net zo goedkoop waren als de prijzen.
Het is gewoon te goedkoop om een goede smaak te hebben.
B.v. smeerworst van de C1000 was gewoon lekker maar die van de Jumbo lustte me hond niet eens!.
Hagelslag zat zo veel suiker in dat je nog niet eens de chocolade er in proeft.
Maar ook Dirk koffie smaakt meer naar doorbakken nou eerder door verbrande turfmolm en pas als je de smaak gaat vergelijken dan kan je zeggen dat een winkel goedkoper is.
Ik betaal liever een paar euro meer voor iets wat goed of lekker smaakt dan voor iets wat ik na een hap of slok door de wc spoel.(Mits deze het wel lekker vind)

paul van baak
paul van baak15 apr 2019 - 13:06

Is leuk zo'n test alleen wordt al aangegeven dat er niet naar kwaliteit wordt gekeken en goedkoop is vaak duurkoop en die ervaring hebben we dus bij Dirk met groente en fruit.

Hajon
Hajon14 apr 2019 - 21:27

Van mij mag Kassa echt stoppen met deze tests. Je hebt er niets aan, want er worden geen gelijkwaardige producten vergeleken.

Maar het belangrijkste manco is dat het boodschappenlijstje bekend is. Supermarkten kunnen dus zelf sturen dat ze goed uit de test komen. Ze hoeven alleen de producten van het mandje goedkoper te maken, de rest mag duur blijven. Bovendien hoeven ze dat alleen in de maanden april / mei te doen, want dat is altijd de tijd dat Kassa de test doet.

wijnboer
wijnboer14 apr 2019 - 17:29

Ik woon in Tilburg. Hier is in de verste verte geen dirk te zien die volgens mij dus niet eerlijk is meegenomen. In de onderste helft van Nederland hebben we wel de nettorama. Volgens ons vergelijkbaar met Dirk van de Broek. Het zou jullie een beter gezicht geven als jullie ook echt landelijke supermarkten onderzochten zonder de kleinere supermarkten. Graag reaktie. Wordt eerlijker!!! 

gypsyjoy
gypsyjoy14 apr 2019 - 12:32

We hebben maar 1 super in dit dorpje,Coop. Die vind ik nooit terug in de test. Als ik de auto in moet voor een goedkopere super, ben ik die winst weer kwijt aan benzine. Waarom testen jullie geen supers in kleine dorpjes? Zij hebben weinig last van concurrentie, soms ook duurder ivm toerisme.....ben benieuwd wat er dan uit de testen komt.De kleinere dorpen en verder weg dan de randstad levert weer een heel andere kijk op genoemde zaken en die zijn bovendien in de meerderheid mbt de randstad.Ons land is flink wat groter dan alleen de randstad.

harrybre
harrybre14 apr 2019 - 11:46

Voor MIJ geldt maar één boodschappenmandje: de MIJNE, met daarin de kwaliteit / smaak enz, die mijn vrouw en ik prefereren. De Paco robusta grafkoffie van Dirk kan nog niet in de schaduw staan van de Aldi / Lidl 100% arabica goudmerk koffie, zelfs nog niet in de 10-90% roodmerk. En zo zijn er heel veel producten. Wat een volksverlakkerij weer.

jgmhes
jgmhes14 apr 2019 - 11:31

Alsof de snelst groeiende kruidenier PICNIC niet bestaat. Of komt dat omdat ze geen winkels en CAO hebben. 

londohjan
londohjan14 apr 2019 - 10:56

Dit is natuurlijk geen landelijke test.De supermarkten van Dirk staan grotendeels in het westen,AH en Jumbo zitten in alle provincie's.Voor de dichtbsbijzijnde Dirk moet ik 60 km rijden.

Jaonneke
Jaonneke14 apr 2019 - 10:50

Als je eens een Jumbo controleert in een dorp waar weinig concurrentie van andere supers zijn, dan sla je achterover van de prijzen daar.Kan zomaar 5-10% schelen.Test  bv. volgende keer eens in Hilvarenbeek, om maar eens een voorbeeld te noemen.Nu jullie steeds dezelfde winkel testen is het niet zo moeilijk om de goedkoopste te zijn (LEES lijken te zijn)

bharmsen
bharmsen14 apr 2019 - 10:46

Het zou kassa sieren om de 27producten met de prijs te vermelden per winkel en bovendien op kwaliteit, nu zie ik een totaal prijs per winkel en dat zegt mij niets en ik zal niet de enige zijn denk ik zo. Kom trouwens nooit in een van de vermelde winkels ga altijd naar Hoogvliet en menig andere naar weer anderen, breid dit onderzoek eens wat uitgebreider de voedselbakken zullen jullie ook dankbaar zijn. 

AstridBa
AstridBa14 apr 2019 - 8:23

Waarom staan Dekamarkt, Deen en Vomar er niet bij?

2 Reacties
tenormin
tenormin14 apr 2019 - 12:11

Waarschijnlijk omdat die veelal in een ander deel van Nederland zitten. Heb wel van die Supers gehoord maar zijn, zeker niet in Den Haag en zeer wijde omgeving, te vinden.

manwijf
manwijf15 apr 2019 - 9:36

Dekamarkt komt van oorsprong uit Velsen-Noord en was eerste grote supermarkt van NL en vervolgens IJmuiden. Toen nog onder de naam Kijkgrijp bekend. Vooral NH en na 2008 samengegaan met Dirk ook regio Zaandam o.a. Heb in mn schooltijd nog in de Kijkgrijp gewerkt. Kwam meneer Kat zelf nog wel eens langs. De Dekamarkt zou het goed doen in het lijstje van goedkope supers! Personeelsbeleid ook altijd heel sociaal geweest. Ook mensen met een beperking kregen hier een kans en dat was echt niet zo gewoon. Respect, want ik zie het AH nog niet doen.

marcel
marcel14 apr 2019 - 6:28

jullie vergelijken hier ieder jaar appels met peren jullie zouden eens exact dezelfde producten kiezen want iedere supermarkt heeft namelijk zijn producten die je alleen bij die winkel krijg dus kassa doe eens een eerlijke test met exact dezelfde producten  want aldi heeft bv niet alle a-merken die ze bij die andere supermarkten wel hebben en lidl heeft ook niet altijd de A-merken die je over het algemeen bij die andere wel kan verkrijgen

1 Reactie
tijger1
tijger114 apr 2019 - 13:43

Er zijn belemaal geen A-merken getest. Alleen maar het budget spul van de supers en de gangbare artikelen van Aldi en Lidl. En de kwaliteit van de laatste twee is veel beter dan die budget artikelen. 

pipperdepip
pipperdepip13 apr 2019 - 20:14

ik ga altijd naar de ah, de kinderen werken er dus krijgen we personeels korting en de ah zit bij ons aan de overkant, de lidl bij ons is een verschrikkelijke winkel , en de dirk zit niet in buurt. 

Gijs116
Gijs11613 apr 2019 - 18:57

Voor die 1,5% kies ik toch voor Jumbo ipv Dirk. Jumbo heeft nu bvb spaaractie voor dagjes uit, en heeft meer leuke attenties voor hun klanten.