Kassa

Budget Energie besluit zonnestroom tóch jaarlijks te salderen

08-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6309 keer bekeken
  •  
zonnepanelen 3 1127

Budget Energie gaat klanten met zonnepanelen toch weer jaarlijks vergoeden voor geleverde zonnestroom, in plaats van maandelijks. Dat heeft directeur Caroline Princen gezegd in televisieprogramma Radar. Er was recentelijk ophef ontstaan over de kwestie omdat klanten geld misliepen. De Consumentenbond verwijderde Budget Energie na veel klachten zelfs uit zijn prijsvergelijker voor energieleveranciers.

Particulieren met zonnepanelen op hun dak hebben de mogelijkheid om te veel geproduceerde stroom te salderen. Dat betekent dat ze de hoeveelheid stroom die ze niet gebruiken en terugleveren aan het stroomnet mogen aftrekken van de hoeveelheid energie die ze hebben gebruikt van de energieleverancier.

Budget Energie negeerde regels en saldeerde maandelijks

Maar waar de meeste energieleveranciers jaarlijks salderen, deed Budget Energie dit vanaf 1 juli maandelijks bij klanten met een variabel contract. Dat is vooral in de wintermaanden nadelig, omdat zonnepanelen dan veel minder opleveren terwijl het elektriciteitsverbruik juist hoog is. 

Over een jaar uitgesmeerd wordt dat gecompenseerd door zonnigere periodes, maar consumenten lopen geld mis als de overtollige zonne-energie uit de zomer niet wordt verrekend met het verbruik in de wintermaanden.

Stroom aan klachten na contractwijziging

De eenzijdige contractwijziging leidde tot een stroom van klachten en procedures bij de Geschillencommissie Energie en de rechter. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en minister Jetten (Klimaat & Energie) lieten weten dat salderen op jaarbasis wettelijk verplicht is. 

Ook al is de tekst in de Energiewet niet heel duidelijk hierover. De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis eisten van Budget Energie dat deze zijn werkwijze aanpaste. De Consumentenbond verwijderde bovendien het aanbod van Budget Energie uit zijn energievergelijker.

Budget-Energie: Niet handig aangepakt, we draaien alles met terugwerkende kracht terug

Princen erkent dat de onderneming de zaak niet handig heeft aangepakt. "We betreuren dat we zoveel ruis hebben veroorzaakt." Daarom kiest het bedrijf er volgens haar ook voor om alles met terugwerkende kracht terug te draaien. Geen enkele klant met zonnepanelen zal dus nadeel ondervinden.

“Beleidswijziging was niet zonder reden, mensen zonder zonnepanelen zijn de dupe van jaarlijks salderen”

Maar Princen geef ook aan dat Budget Energie afgelopen zomer niet zonder reden van beleid was gewijzigd. Volgens haar zou het "oneerlijk" zijn om de vergoeding jaarlijks te verrekenen. Er zijn de laatste jaren veel mensen met zonnepanelen bijgekomen. Daarmee is Budget Energie ook meer geld kwijt aan het salderen. 

Princen geeft aan dat het nu de mensen zonder zonnepanelen zijn die hiervoor de rekening betalen. Die huishoudens, vaak ook mensen met lagere inkomens, zouden door de salderingsregeling zoals die nu is, worden gedupeerd.

Energiebranche ziet graag dat politiek aandacht besteedt aan salderingsregeling

Budget Energie wil dit laatste punt graag aandragen in de politieke discussie over het onderwerp. De Tweede Kamer behandelt begin december een voorstel om energieleveranciers te verplichten jaarlijks te salderen. 

Vanuit de energiebranche klinkt vaker kritiek op de salderingsregeling, die het kabinet vanaf 2025 wil versoberen. Essent stelde eerder dat salderen innovatie in bijvoorbeeld thuisopslag van energie niet stimuleert. 

Bron: ANP/Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

realwheel
realwheel29 mrt. 2023 - 10:40

Ik heb Essent gevraagd hoe zij hiermee omgaan bij een flexibel contract. Volgens mij moeten ze dan ook gewoon per jaar salderen maar dat schijnen ze niet te doen. Ze salderen per tariefsperiode. Wat je meer opwekt in een tariefsperiode (van nu 3 maanden) verrekenen ze tegen het teruglevertarief van nu 5cent. Dit is het antwoord van Essent: Beste heer , Naar aanleiding van ons telefonisch gesprek zojuist, bericht ik je het volgende. We verrekenen je teruglevering met je levering als je teruglevering in dezelfde tariefsperiode valt als je levering. In de zomer is het dus goed mogelijk dat je meer teruglevering hebt dan levering en daarvoor krijg je de afgesproken teruglever vergoeding.

Ronaldinges
Ronaldinges30 dec. 2022 - 15:45

Er zit toch nog een addertje onder het gras! Budget Energie saldeert namelijk "per telwerk" en geeft je niet de keuze tussen een enkel of dubbel tarief contract. Omdat alle slimme meters dubbel tarief ondersteunen is dat de standaard bij Budget Energie. Een getallenvoorbeeld: Jaarverbruik 4500 kWh, verdeeld over 2500 laag en 2000 hoog tarief. Opbrengst zonnepanelen 3500 kWh, verdeeld over 1000 laag (zaterdag, zondag) en 2500 hoog (maandag-vrijdag). Bij een normale salderingsregeling reken je eind van het jaar 1000 kWh af. Bij Budget Energie betaal je 500 kWh meer in het laag tarief. Je krijgt in het hoogtarief een teruglever vergoeding voor 500 kWh, maar omdat de terug lever vergoeding lager is dan het afname tarief, incasseert Budget Energie toch weer extra Euro's! Bij de huidige afname tarieven van EUR 0,6325 (hoog) en EUR 0,5398 (laag) en terug lever tarieven van EUR 0,1984 (hoog) en EUR 0,1601 (laag) scheelt je dit EUR 170,70 op jaarbasis!

rijkvanessen
rijkvanessen9 nov. 2022 - 12:21

Dat is toch eventjes schrikken als je de verkeerde kop bij dit artikel gebruikt! Gelukkig gaat het wel om jaarlijks salderen en niet om maandelijks. De leegloop bij Budgetenergie zal zeker een motivatie zijn geweest om dit terug te draaien!

ruudlangen
ruudlangen9 nov. 2022 - 10:47

Artikel in FD 2008 uitspraak mevrouw Princen Deze tijd vraagt om innovatief en bescheiden leiderschap. We moeten ons realiseren dat er veranderingen noodzakelijk zijn die ons raken in de fundamenten van onze samenleving. Dat vraagt om leiders met visie, om bereidheid echt te willen veranderen, om leiders die bereid zijn hun ego ondergeschikt te maken aan het grotere geheel. Dat vraagt heel veel van hen, dat ego heeft ze immers vaak ook gebracht op de posities waar ze nu zitten.' Waar heeft Mevrouw Princen deze principe los gelaten in ruil voor de dollars? Dit is precies het probleem waar veel bestuurders last van hebben. Na 4 jaar denken zij dat zij de positie zijn i.p.v. dat zij deze mogen uitvoeren. Omwille van klantenverlies/ imagoschade wordt het nu terug gedraaid. Wij als klanten kunnen dat waar gaan maken. Iedereen die een flexibel/vast contract heeft bij budgetenergie zeg zodra het kan je contract op. Conclusie, ons systeem van geld verdienen en macht hebben moet op de schop want dat leidt tot narcistische en megalomane leiders.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe10 nov. 2022 - 6:27

Dat is een mooie samenvatting Ruud.

Kaatje 62
Kaatje 629 nov. 2022 - 9:55

Budget Energie gaat tòch JAARLIJKS salderen.De kop is verkeerd!

1 Reactie
Redacteur
Redacteur 10 nov. 2022 - 9:57

goed opgemerkt, is aangepast inmiddels!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!