Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Btw omhoog van 19 naar 21 procent

01-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_handen_03.jpg
Het leven voor de consument wordt maandag iets duurder. Op 1 oktober gaat het algemene btw-tarief omhoog van 19 naar 21 procent.
Doorberekening prijzen januari
Detailhandel Nederland denkt echter dat mensen daar in het begin niet al te veel van merken. Veel winkeliers zijn volgens de brancheorganisatie nog niet klaar voor de maatregel en zullen de kosten van de hogere btw de eerste maanden noodgedwongen voor eigen rekening nemen. Pas vanaf januari zullen de prijzen vrijwel overal zijn aangepast aan de hogere btw, verwacht de brancheorganisatie.
180 euro duurder uit
ING heeft becijferd dat een huishouden volgend jaar door de maatregel gemiddeld 180 euro duurder uit is. In 2014 betalen zij in totaal 330 euro meer dan dit jaar.
BTW-tarief levensmiddelen en medicijnen
Mensen met hoge inkomens merken volgens economen de prijsstijging het sterkst. Dat komt omdat zij relatief meer besteden aan luxe goederen, zoals auto's en tv-toestellen, die onder het algemene btw-tarief vallen en minder aan bijvoorbeeld eten en drinken. Het lagere btw-tarief van 6 procent, waar onder meer levensmiddelen en medicijnen onder vallen, blijft gelijk.
Bent u benieuwd welke producten en diensten (vanaf januari) duurder zullen worden? Klik dan hier.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!