Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Btw: hoe zit het ermee?

01-10-2012
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
530 keer bekeken
  •  
geld_vuur_01.jpg
Vanaf 1 oktober stijgt de belasting toegevoegde waarde op de meeste producten en diensten van 19 naar 21%, behalve op de product- en dienstgroepen die onder het lagere btw-tarief van 6% vallen. Maar welke producten en diensten behoren nu tot welk btw-tarief en welke invloed heeft de btw-verhoging voor u?
Globale onderverdeling
De verhoging van het btw-tarief geldt vanaf 1 oktober op producten die eerder onder het tarief van 19% vielen. Dit zijn ook wel de 'luxe producten', zoals televisies, computers, afwasmachines, gas en elektra, kleding, auto's, alcohol, sigaretten, etc. Primaire producten, ook wel producten en diensten die direct voor het levensonderhoud nodig zijn, blijven onder het lage btw-tarief van 6% vallen
Uitzonderingen met 21%
Naast de 'luxe producten' waarop vanaf 1 oktober het btw-tarief van 21% zal gelden, zijn er binnen de primaire productcategorieën uitzonderingen te vinden, zoals uw dagelijkse fles wijn en televisieabonnement. Deze uitgaven zullen vanaf 1 oktober wel onder het 21%-tarief vallen en zullen daarom duurder uitvallen. Hieronder de belangrijkste uitzonderingen op een rij:
- Voedingsmiddelen:
Alcoholhoudende drinkwaren, sigaretten en kookcursussen.
- Water:
Zeewater en rivierwater, gedemineraliseerd, ontijzerd en onthard water, ijs en stoom.
- Agrarische goederen:
Producten die in het algemeen niet door mensen worden geconsumeerd, bijvoorbeeld spiering die als aasvis aan sportvissers wordt verkocht. Verder vallen voedermiddelen voor huisdieren, zoals honden, katten, hamsters, cavia's, parkieten, kanaries en vissen onder het 21%-tarief. Bovendien zijn op het gebied van bloemen melanges, kunstbloemen, geverfde bloemen, gedroogde plantaardige producten en bloemstukken uitzonderingen die onder het duurdere btw-tarief vallen.
- Geneesmiddelen en hulpmiddelen:
Bij geneesmiddelen en hulpmiddelen wordt het 21%-tarief gerekend voor patiëntenheftoestellen, invalidenliften, zitsystemen die niet kunnen worden gebruikt als vervoermiddel, lig- en sta-orthesen en operatiematerialen. Daarbij vallen alle artikelen en aanpassingen die specifiek voor één gebruiker zijn gemaakt onder 21%-tarief. Bovendien vallen veel accessoires voor hulpmiddelen binnen het hogere btw-tarief. Ook hulphonden voor blinden die niet meer kunnen functioneren als blindegeleidehond vallen onder het verhoogde tarief.
     Bij dierengeneesmiddelen geldt verder dat middelen die worden toegepast op weefsel of lichaamsvloeistoffen die uit dieren afkomstig zijn met als doel een diagnose te stellen (in-vitrogebruik) vallen onder het 21%-tarief. Ongediertebestrijding die in de omgeving van het dier worden gebruikt, vallen niet onder de Diergeneesmiddelenwet, en vallen daarom ook onder het tarief.
- Kunst, verzamelvoorwerpen en antiek:
Uitzonderingen binnen de categorie kunst, verzamel en antiekobjecten zijn bouwtekeningen, technische tekeningen, topografische tekeningen en dergelijke met de hand versierde voorwerpen. Ook beschilderde decors voor theaters en studio's en gebruiksvoorwerpen vallen onder het 21%-tarief, zoals kunstzinnig vervaardigde meubels, kledingstukken die een kunstenaar heeft beschilderd, maar die bestemd zijn om als kleding gedragen te worden, lijkkisten, urnen en kleding die een kunstenaar heeft gemaakt voor begrafenissen en crematies en amuletten.
- Boeken en periodieken:
Producten die binnen deze categorie niet onder het lage tarief vallen, zijn reclamedrukwerk, abonnee- en kabeltelevisie, informatie op bijvoorbeeld videobanden, cd’s, cd-roms, dvd's en lp's, via internet aangeboden informatie en digitale nieuwsbrieven die per mail worden verstuurd. Ook notitieboeken, fotoalbums, scheurkalenders en meer onbedrukte boekwerken vallen niet onder het lage 6%-tarief.
Primaire producten
Producten en diensten niet onderhevig zullen zijn aan de prijsverhoging en onder het lage 6%-tarief vallen, zijn de volgende:
- Voedingsmiddelen:
Voedingsmiddelen die voldoen aan de eisen van de Warenwetgeving vallen onder het 6%-tarief. Voedingsmiddelen die niet voldoen aan de eisen van de Warenwetgeving vallen onder het 21%-tarief. Onder voedingsmiddelen vallen etenswaren, dranken (niet-alcoholhoudend), ingrediënten voor bereiding van eet- en drinkwaren, voedingspreparaten en voedingssupplementen (zoals vitaminetabletten). Het bezoeken van een restaurant valt ook onder het 6%-tarief, net zoals afhaalmaaltijden.
- Water:
Soorten water die onder het 6%-tarief vallen, zijn leidingwater, gedestilleerd water, gesteriliseerd of gedemineraliseerd water voor babyvoeding, warm water, oppervlaktewater en regenwater dat gebruikt wordt voor niet-consumptieve doeleinden, zoals voor spoelwerkzaamheden en het beregenen van gewassen
- Agrarische goederen:
Agrarische goederen die tot het lage btw-tarief horen, zijn granen en peulvruchten die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn, pootgoed voor de teelt van groenten en fruit, vee en slachtafval, broedeieren voor pluimvee, ruwe, onbewerkte suikerbieten en beetwortelplanten die worden gebruikt voor de teelt van suikerbieten. Verder zijn zaden, veevoer, vlas, ruwe en ongewassen wol en sierteeltproducten, zoals bloembollen, bloemen en planten producten die binnen deze categorie vallen.
- Geneesmiddelen en hulpmiddelen:
Binnen deze categorie worden middelen verstaan als geneesmiddelen, voorbehoedsmiddelen, dierengeneesmiddelen (inwendig), ongediertebestrijding, verbandmiddelen, hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden, hulpmiddelen om de mobiliteit te verbeteren en administratiekosten van de apotheek.
- Kunst, verzamelvoorwerpen en antiek:
Producten zoals schilderijen, collages, decoratieve platen en tekeningen gemaakt door de kunstenaar, originele gravures, etsen, houtsneden, litho’s, handmatig gemaakt zeefdrukken (maximaal een oplage van 250 exemplaren) en verzamelvoorwerpen (zoals postzegels, munten, bankbiljetten en telefoonkaarten) vallen binnen deze categorie onder het 6%-tarief.
- Boeken en periodieken:
Producten binnen deze categorie zijn boeken (luisterboeken. educatieve cd-roms), schoolboeken, brochures, dagbladen, weekbladen, tijdschriften en andere periodieken. Diensten die binnen deze categorie vallen zijn: inbinden en repareren, verzenden van drukwerk, verhuren of uitlenen van bovengenoemde boeken en periodieken, verhuren of uitlenen van gegevensdragers waarop bovengenoemde boeken of periodieken zijn ingesproken
- Gas en minerale olie voor de tuinbouw:
Binnen deze categorie valt gas, warmte en minerale olie voor verwarming om de groei van tuinbouwproducten te bevorderen. Men kan hierbij denken aan het leveren en vervoerskosten van gas via pijpleidingen, leveren van warmte via een ondergronds leidingnet (bijvoorbeeld stadsverwarming) en de levering van minerale olie, gas in flessen of bulk en petroleum.
Diensten die binnen de categorie van primaire producten vallen, zijn: fietsen repareren, schoeisel en lederwaren repareren, kleding en huishoudlinnen repareren, diensten van kappers, werkzaamheden aan woningen, cultuur en recreatie (zoals circussen, dierentuinen, attractieparken en openbare musea), uitvoerende kunstenaars, zwembaden en sauna's en personenvervoer (zoals openbaar vervoer).
Vrijstelling van btw
Naast de twee belastingtarieven die er gerekend worden, zijn er bepaalde producten en diensten die een vrijstelling hebben van belasting toegevoegde waarde. Voor volgende producten en diensten wordt geen belasting berekend:
 • Begrafenisondernemers
 • Beleggingsgoud
 • Collectieve belangenbehartiging
 • Diensten van componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten
 • Financiële diensten en verzekeringen
 • Fondsenwervende activiteiten
 • Gezondheidszorg
 • Jeugd- en jongerenwerk
 • Kansspelen
 • Kantines
 • Kinderopvang
 • Levering roerende bedrijfsmiddelen
 • Lezingen, excursies en rondleidingen
 • Onderwijs
 • Onroerende zaken
 • Postdiensten
 • Radio en televisie
 • Sociaal-culturele instellingen
 • Sociale samenwerkingsverbanden
 • Sportorganisaties en sportclubs
Bronnen: btwverhoging.com, belastingdienst.nl, mkbservicedesk.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!