Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Brussel ziet economie verder aantrekken

6 mei 2010
  •  
leestijd 2 minuten
euro-handen_07.jpg
De economie in de Europese Unie trekt dit en volgend jaar verder aan. Dat blijkt uit de woensdag verschenen voorjaarsraming van de Europese Commissie.
Het dagelijks bestuur van de EU raamt de groei voor 2010 op 1 procent en voor 2011 op 1,75 procent van het bruto binnenlands product. Dat is in beide gevallen een kwart procentpunt meer dan de commissie in haar najaarsprognose voorzag. Ook de werkloosheid ontwikkelt zich wat minder dramatisch dan aanvankelijk werd gevreesd. In het najaar ging de Europese Commissie nog uit van een gemiddelde werkloosheid in de EU van 10,25 procent voor 2010 en een verdere stijging het jaar erna. In de nieuwe raming wordt de werkloosheid voor dit jaar geschat op 9,8 procent en voor volgend jaar op 9,7 procent. Eurocommissaris Olli Rehn (Economische Zaken) sprak in een toelichting van ,,goed nieuws voor Europa'', maar waarschuwde dat de lidstaten moeten doorgaan met hervormingen en het op orde brengen van hun overheidsfinanciën.
Nederland
Nederland doet het volgens de voorjaarsraming wat beter dan het EU-gemiddelde, met een groei van 1,3 procent dit jaar en 1,8 procent volgend jaar. De werkloosheid in Nederland is met 4,9 procent dit jaar de laagste in de EU. Volgend jaar zou de Nederlandse werkloosheid licht toenemen naar 5,2 procent. Deze cijfers zijn eveneens gunstiger dan in de najaarsraming van de Europese Commissie. Ook wat het begrotingstekort betreft blijft Nederland met 6,3 procent dit jaar en 5,1 procent volgend jaar onder het EU-gemiddelde van 7,2 procent dit jaar en 6,5 procent volgend jaar.
Griekenland
Voor het noodlijdende Griekenland is de Europese Commissie minder optimistisch. Daar zal dit jaar sprake zijn van een economische krimp van 3 procent en volgend jaar van een half procent. Het Griekse begrotingstekort - vorig jaar 13,6 procent - raamt de Europese Commissie voor dit jaar op 9,3 procent. Volgend jaar zou dat bij ongewijzigd beleid 9,9 procent zijn. Voor de eurozone - de zestien EU-landen die de euro hanteren - voorspelt de Europese Commissie een tekort van 6,6 procent dit jaar en 6,1 procent volgend jaar. Bron: ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!