Kassa

Brussel wil onkruidgif nog vijf jaar toestaan

26-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Landbouw 930x520
Brussel wil het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat nog vijf jaar toestaan. De Europese Commissie wilde aanvankelijk de vergunning voor de Europese markt verlengen met tien jaar, maar experts van de EU-lidstaten zijn daarover te verdeeld.

Licentie t/m 15 december

De 28 lidstaten moeten op 9 november over het nieuwe voorstel stemmen. De huidige licentie voor gebruik van het mogelijk kankerverwekkende middel loopt op 15 december af.

Nederland wil duidelijkheid

Nederland was voorstander van tien jaar verlenging, maar kan volgens een ingewijde meegaan in een compromis van vijf jaar. Nederland wil ,,duidelijkheid” voor de agrarische sector.
Het Europees Parlement vindt dat de stof in de veelgebruikte onkruidverdelger Roundup over vijf jaar verboden moet zijn. De agrarische sector is daar fel tegen. Het bestrijdingsmiddel is nodig om de voedselvoorziening veilig te stellen, is het argument. In het commissievoorstel staat niets over een toekomstig verbod.

Verbieden op eerste dag

Milieuorganisatie Greenpeace en voedselwaakhond foodwatch hebben de nieuwe landbouwminister Carola Schouten opgeroepen om op haar eerste werkdag glyfosaat te verbieden. De agrarische sector wil echter niet af van het onkruidgif. Uit een wetenschappelijk onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat in bijna de helft van alle landbouwgrond in Europa hoge gehalten van het omstreden middel zit.
Voor goedkeuring van verlenging van de vergunning voor glyfosaat is een gekwalificeerde meerderheid nodig. Dat betekent dat minstens 16 van de 28 landen voor het voorstel moeten stemmen. Die landen moeten wel samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

manwijf
manwijf29 okt. 2017 - 13:26

Ben wel benieuwd wie er in Europa dan zo voor dit gifgebruik is. Het zal toch niet zo zijn, dat bv de landen die de meeste landbouwsubsidie krijgen, of het minst afdragen aan de EU, wel een grote broek aantrekken als het gaat om gifgebruik. Hoe zit het trouwens bij deze landen met de rest van hun milieumaatregelen? Wij betalen ons bijkans scheel omwille van het milieu, maar als zoveel zijn die er met de pet naar gooien, dan zet dat ook geen zoden aan de dijk. Het is echt nog minder dan een druppel op een gloeiende plaat wat wij hier doen. Zinloze missie dus.

Wilco_vV
Wilco_vV29 okt. 2017 - 12:42

Er was een tijdje geleden een bericht dat ze een vebod wilden en andere minder schadelijke middelen voorrang geven. Ik dacht ze hebben het licht gezien... maar helaas wordt er weer een schaduw op geworpen. Erg jammer. Hopenlijk komt het alsnog goed met die stemming. Rare manier van werken door de landbouwindustrie: 'voedselvoorziening veilig te stellen' zeggen ze maar dan gebeurd ook nog dit: 'in bijna de helft van alle landbouwgrond in Europa hoge gehalten van het omstreden middel zit' Ofwel, de boeren-zoons/dochters kunnen over 20 jaar helemaal niks meer planten want alles gaat dood of is resistent geworden. (?) Mja, economisch commercieël beken is het nu nog allemaal een succes hè.

ingjoy
ingjoy27 okt. 2017 - 13:34

Helemaal niet meer toestaan !!! Per 15 december STOPPEN met die rotzooi !!! Glyfosaat is puur GIF !!!! en is uiteindelijk op langer termijn heel schadelijk voor mens en dier  !!! Waarom NOG TOESTAAN !!???   >>> als het bekend is hoe schadelijk het voor ons mensen ???????????? Mensen die proberen ''zo gezond mogelijk te leven'' , krijgen door jullie ONGEWILD toch  **zeer slechte stoffen** binnen !! In wat voor wereld leef ik eigenlijk ??

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!