Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brussel pakt 'hormoonverstoorders' aan

15-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plastic tas afval 930x520
De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld met de wetenschappelijke criteria die bepalen welke stoffen hormonen kunnen ontregelen. EU-commissaris Vytenis Andriukatis (Gezondheid) zei woensdagmiddag in Brussel ,,terdege te beseffen dat er groeiende zorgen over deze stoffen bestaan."
Ernstige gezondheidsproblemen
Hormoonverstorende stoffen worden gebruikt in bijvoorbeeld plastic verpakkingen, cosmetica, tandpasta en de groente- en fruitteelt. Ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
Er komen twee verordeningen die de hormoonverstoorders verbieden om ,,een zo hoog mogelijke bescherming voor mens en milieu te bieden."
De commissie baseert haar lijst op de definities voor ontregelende stoffen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Die hanteert twee categorieën: stoffen met een wetenschappelijk bewezen effect op het menselijk lichaam, en stoffen met veronderstelde effecten op mensen die zijn aangetoond bij dieren.
GroenLinks kritisch
Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) vreest dat de commissie alleen de eerste categorie wil toepassen en daarmee ,,nagenoeg alle" ontregelende stoffen uitsluit. ,,De gevolgen van hormoonverstorende stoffen, zoals kanker, vruchtbaarheidsproblemen en obesitas, treden vaak tientallen jaren later op. Daarnaast kun je niet zomaar allerlei testen op mensen los laten. Dit is een zwarte dag voor de volksgezondheid."
De commissie presenteert haar voorstellen donderdag in het Europees Parlement. Dat kan het voorstel blokkeren. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!