Kassa

Brussel: onderhandelingen met Londen stagneren

31-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
brexit 930 520
Er wordt geen enkele voortgang geboekt bij de onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Alleen over de situatie rond de grens tussen het Britse Noord-Ierland en de republiek Ierland worden succesvolle stappen gezet.
Tempo
Dat zei EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier na afloop van de derde onderhandelingsronde in Brussel. Die begon maandag en duurde vier dagen. Volgens de Fransman is het in dit tempo de vraag of er om middernacht 29 maart 2019, het moment van het feitelijke afscheid, een akkoord ligt. Hij gaf toe ongeduldig te zijn en stelt voor de onderhandelingen te intensiveren.
Eindafrekening
Volgens zijn Britse tegenhanger, brexitminister David Davis, wordt er wel vooruitgang geboekt. Hij kondigde aan binnenkort een document te publiceren waaruit de verschillen tussen de twee partijen moeten blijken. Hij zei ook dat Londen een analyse heeft gepresenteerd over de eindafrekening. ,,Die moet in lijn zijn met de wet maar ook in de geest van de toekomstige relatie tussen het VK en de EU.”
Nieuwe partnerschap
Barnier mag van de EU-leiders pas gaan praten over die toekomstige relatie als er ‘voldoende’ voortgang is geboekt op de drie belangrijkste punten: de rechten van de burger na de brexit, de eindnota van de scheiding en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, de enige landgrens van het VK met een EU-lidstaat. Eind oktober doet Barnier verslag van de stand van zaken op een EU-top in Brussel en beoordelen de EU-leiders of de tijd rijp is voor het gesprek over het ‘nieuwe partnerschap’. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Lomito
Lomito1 sep. 2017 - 13:07

Ik zou niet treuren om een Nexit: controle over onze grenzen om ongewenste gelukszoekers tegen te houden en eindelijk verlost van die financieel bodemloze put die de ondemocratische EU is. Hoe sneller hoe beter.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!