Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brussel maant tot solidariteit bij griepvaccin

09-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3611647.jpg
Brussel roept Nederland en enkele andere landen op tot solidariteit bij de vaccins tegen Mexicaanse griep. Nederland behoort tot een klein groepje van zeven EU-landen dat bij fabrikanten al miljoenen doses heeft besteld voor het geval er een vaccin komt.
,,Alle landen, ongeacht of ze nu zulke vooraankopen hebben gedaan of niet, moeten solidair zijn met elkaar'', zei EU-commissaris Andoulla Vassiliou (Gezondheid) dinsdag.
Onzeker is nog welke bevolkingsgroepen het vaccin als eerste krijgen. Ministers van Volksgezondheid gaan daar volgende maand in Zweden prioriteiten voor uitdokteren. ,,De voorrangsgroepen hoeven niet per se dezelfde te zijn als bij de gewone griepprik'', zei de EU-commissaris. Zij denkt aan voorrang voor een groep mensen met onmisbare diensten (circa 5 procent van de Europese bevolking, ofwel 25 miljoen mensen) en een groep ouderen en zwakkeren (circa 30 procent van de bevolking, ofwel 150 miljoen burgers).
De Mexicaanse griep heeft wereldwijd inmiddels 139 levens geëist. In de EU, Noorwegen, Zwitserland en IJsland was het aantal besmettingen maandag opgelopen tot bijna 1200 gevallen, waarvan twintig in Nederland.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!