Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brussel: burgers beter beschermen tegen roken

30-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
905517.jpg
De EU-landen moeten meer doen om hun burgers te beschermen tegen de gevaren van tabaksrook. De Europes Commissie heeft dinsdag bepaald dat er voor 2012 wetgeving moet komen om roken in openbare gebouwen, op de werkvloer en in het openbaar vervoer uit te bannen.
Met het voorstel wil de commissie de risico's van meeroken aan de kaak stellen. Volgens de commissie is tabak nog altijd doodsoorzaak nummer een in de Europese Unie. In 2002 zijn 79.000 volwassenen, onder wie 19.000 niet-rokers, gestorven aan de gevolgen van blootstelling aan tabak.
Burgers en werknemers worden volgens de commissie in de meeste landen onvoldoende beschermd tegen rook in openbare plaatsen en op de werkvloer. Dit geldt niet voor Nederland, waar net als in negen andere EU-landen een uitvoerig rookverbod geldt. In Ierland en Groot-Brittannië geldt zelfs een totaalverbod voor roken op de werkvloer en in openbare gebouwen, waaronder restaurants en kroegen. In Nederland, Italië, Malta, Zweden, Letland, Finland, Slovenië en Frankrijk zijn speciale rookruimtes toegestaan.
Vorige maand lanceerde de Europese Commissie ook al een drietal antirookcampagnes op televisie om te waarschuwen voor de gezondheidsrisico's van roken en meeroken.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!