Brood en kaas bevatten steeds minder zout
28-07-2014
• leestijd 1 minuten
De hoeveelheid zout in veel voeding is het afgelopen jaar langzaam maar zeker verminderd, maar bij een aantal producten is dat niet het geval. Ook verschilt de hoeveelheid zout per fabrikant. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Lang houdbaar
Brood, kaas en lang houdbare groenten en peulvruchten zijn in 2013 steeds minder zout gaan bevatten. Bij diepvriessnacks, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen, soep en vleeswaren is de hoeveelheid ongeveer gelijk gebleven.
Anderhalf keer zoveel
Nederlanders eten gemiddeld 9 gram zout per dag, anderhalf keer zoveel als het maximum dat de Gezondheidsraad adviseert. Het eten van te veel zout vergroot het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Wettelijk geregeld
Alleen de maximumhoeveelheid zout in brood is wettelijk geregeld. De afgelopen jaren hebben partijen als de Consumentenbond, de Hartstichting en de Nierstichting dan ook vaak gepleit voor meer wetgeving. Begin dit jaar hebben fabrikanten, cateraars en horeca wel afgesproken met minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) om te blijven werken aan het verminderen van zout in hun producten.
Steekproef
De Consumentenbond doet iedere twee jaar een steekproef om de hoeveelheid zout in alledaagse levensmiddelen te onderzoeken. Uit de resultaten van augustus 2013 bleek dat sommige producten, waaronder brood en peulvruchten, dat jaar minder zout waren dan in 2011 en 2009. Andere producten, zoals sandwichspread, kroketten en bepaalde soorten kaas, bleken echter veel zouter te zijn geworden.
ANP