Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brinkman wil internetabonnement belasten

22-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4699421.jpg
De commissie-Brinkman wil de internetabonnementen van Nederlandse huishoudens met enkele euro's per jaar belasten. Dit kan ongeveer 20 miljoen euro opleveren, waarmee de overheid nieuwe initiatieven van de perssector kan stimuleren.
Dit is een van de vele voorstellen die de Tijdelijke Commissie Toekomst Pers, onder leiding van oud-CDA-politicus Elco Brinkman, dinsdag bekendmaakte. De commissie adviseert minister Ronald Plasterk (Media) over de verschillende mogelijkheden om dagbladen, nieuwsbladen en opinietijdschriften te ondersteunen en te subsidiëren. Hiervoor stelde Plasterk eerder al 8 miljoen euro beschikbaar, afkomstig uit de STER-opbrengsten. Maar dat is volgens de commissie dus niet voldoende.
De commissie stelt eveneens voor een gezamenlijk distributiebedrijf voor alle kranten op te richten en de Tijdelijke Wet Mediaconcentraties af te schaffen. Hierdoor kunnen krantenconcerns gemakkelijker fuseren en elkaars krantentitels overnemen. De huidige wet verbiedt krantenconcerns om meer dan 35 procent van de dagbladmarkt te beheersen.
Tevens wil de commissie het mogelijk maken dat kranten kunnen samenwerken met publieke omroepen, op zowel nationaal als regionaal niveau. De omroepen kunnen zo bijvoorbeeld gezamenlijk nieuwe online diensten ontwikkelen. Ook vindt de commissie dat de omroepen gratis hun programmagegevens beschikbaar moeten stellen, zodat kranten een eigen tv-gids kunnen beginnen.
De commissie-Brinkman stelt bovendien voor dat de overheid onderzoek doet naar de effecten van reclame bij de (regionale) publieke omroepen om vast te stellen of dit het concurrentieveld in de mediasector verstoort, zoals uitgeverijen beweren.
De commissie stelt nog een onderzoek voor, naar de rol van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). De commissie wil dat de overheid onderzoekt hoe de rol van het ANP als 'een van de belangrijkste nieuwsleveranciers van Nederland' voor de toekomst gewaarborgd kan worden.
Plasterk zelf heeft intussen al een subsidieregeling in het leven geroepen waarmee zestig jonge journalisten werkervaring kunnen opdoen bij dagbladen. De commissie stelt voor de regeling voor jonge journalisten niet te beperken tot dagbladen, maar uit te breiden naar onder meer opinie- en nieuwsbladen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!