Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brij van wifi-netwerken maakt internet traag

09-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
internet_blauw_22.jpg
Nederlanders die draadloos internet gebruiken, hebben massaal last van haperende verbindingen. Wifi-netwerken van huishoudens zitten elkaar steeds meer in de weg, constateert Agentschap Telecom uit onderzoek. Meer dan de helft van de gebruikers ervaart daardoor problemen.
Eindeloos ladende websites
Het agentschap van het ministerie van Economische Zaken heeft op 180 plaatsen gemeten hoeveel data over het draadloze netwerk verstuurd kunnen worden. Uit de metingen bleek dat de frequentie die het meest wordt gebruikt, 2,4 GHz, begint ,,vol te lopen’’. Het gevolg: vastlopende Skype-gesprekken, haperende video’s en eindeloos ladende websites.
Tientallen netwerken op een kluitje
Wie in een woonwijk op zijn smartphone of tablet een netwerk zoekt, ziet het probleem in een notendop: tientallen netwerken zitten op een kluitje. Daar komt bij dat steeds meer apparaten gebruikmaken van hetzelfde netwerk. Een paar jaar geleden zat alleen de pc op het wifi-netwerk, maar daar zijn inmiddels smart-tv’s, telefoons, tablets en printers bijgekomen.
5GHz-band
Agentschap Telecom weet wel een oplossing: stap over van frequentie. Als genoeg mensen de veel minder drukke 5GHz-band gebruiken, zou de kwaliteit sterk verbeteren. Over het algemeen is dat een kwestie van de instellingen wijzigen, want de meeste routers kunnen op beide frequenties tegelijk werken. Oudere apparatuur doet het overigens niet altijd op 5GHz, apparaten die de laatste jaren op de markt zijn gekomen over het algemeen wel.
Verschil in snelheid
Het verschil in snelheid kan aanzienlijk zijn. Aanbieder KPN maakt dat met een metafoor duidelijk: 2,4 GHz-internet is als ,,een snelweg van twee banen waar altijd file staat''. De 5GHz-band ,,kunt u vergelijken met een zevenbaans snelweg die ernaast is gelegd. Die is nu nog leeg en u kunt er veel harder.'' ANP
Heb jij last van trage wifi? Doe de poll

Meer over:

internet, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!