Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brief RDW over apk-keuring oude auto

15-12-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
359 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Stel je voor: je krijgt een brief van de RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, of je even je auto APK wilt laten keuren. Maar.. die wagen is al jaren geleden naar de sloop gebracht.
Of nog erger: je ontvangt een beschikking van de RDW, omdat je auto al jarenlang niet hebt laten keuren. Of je maar even wilt betalen.
Dat overkwam Jeroen Kortschot. Het klopt dat zijn Volvo 242 al jaren niet meer apk gekeurd is, want hij heeft ‘m twaalf jaar geleden met pijn in het hart naar de sloop gebracht. Veel meer dan een samengeperst pakketje is er niet van over. Hij ontving een vrijwaringsbewijs, maar dat is in de loop der jaren zoekgeraakt. Het is ook alweer 12 jaar geleden.
Club van 100
Meer dan honderd mensen meldden zich de afgelopen maanden bij het Juridisch Loket. Iedereen ontving een beschikking. Sommigen waren net als Jeroen hun vrijwaringsbewijs kwijtgeraakt. Anderen hadden er nooit een ontvangen. Maar allemaal hadden ze de betreffende auto niet meer in hun bezit. Alleen, bewijs dat maar eens.
Administratie niet op orde
Volgens Liesbeth Koppejan blijkt uit een deel van de meldingen dat de RDW haar administratie niet op orde heeft. Een aantal mensen heeft wel degelijk een bewijs van vrijwaring ontvangen, alleen is dat kennelijk niet doorgekomen bij de RDW. Wiens verantwoordelijkheid is dat? Die van de RDW, aldus Koppejan. Volgens Fred Matla van de RDW ligt het anders. Hij begrijpt de verbazing, maar wijst op de verantwoordelijkheid die iedereen heeft om ervoor te zorgen dat bij verkoop van de auto, of bij sloop, de juiste procedures worden doorlopen. Er wordt namelijk veel gefraudeerd in de autowereld dus ook hier.
Bewaren of weggooien?
Maar hoe ver gaat die verantwoordelijkheid. Niet iedereen is zich ervan bewust hoe belangrijk het is om een vrijwaringsbewijs te hebben én te houden. Hoe lang moet je zo’n vrijwaringsbewijs eigenlijk bewaren? Niemand die het weet en het staat ook niet duidelijk in de wet. Dan maar even bellen met de klantenservice van de RDW en inderdaad, daar kregen we een duidelijk antwoord: “ Het advies is om het 5 jaar te bewaren. Daarna kunt u het weggooien .”
En dan nog iets: hoe kun je jarenlang helemaal niets horen en dan ineens een brief op de deurmat krijgen? Volgens Koppejan zou het gevoerde beleid anders moeten zijn. Bij iedere melding zou de RDW éérst moeten kijken of er de afgelopen jaren wel brieven zijn gestuurd met een oproep tot een apk-keuring bijvoorbeeld. Is er helemaal niets gestuurd, al jaren niet, dan zou de RDW haar vordering ook kunnen intrekken. Zo makkelijk gaat dat niet, aldus Matla. Hij adviseert iedereen die een beschikking heeft ontvangen en het daarmee oneens is, om een brief te sturen met een uitgebreide toelichting naar:
RDW-APR
postbus 30.000 
9640 RA in Veendam
Binnen twee weken krijg je dan reactie en hoor je of de tennaamstelling is vernietigd of niet.
Koppejan is het ermee eens dat je zo snel mogelijk, en schriftelijk moet reageren. “ we zien heel veel dat mensen vanuit principiële redenen de neiging hebben om niets te doen. De ander zit immers fout .” Maar dat heeft geen juridische grondslag, dus je kan maar beter wel reageren, en áls je dat doet, doe het dan heel uitgebreid. Vertel gedetailleerd hoe de vork volgens jou in de steel zit. Daar heeft de Officier van Justitie wat aan.
Wat nu?
Hoe het voor de honderd mensen gaat aflopen die al midden in een procedure zitten, is nog niet duidelijk, maar voor iedereen die in de toekomst te maken krijgt met deze werkwijze van de RDW:
- Reageer direct schriftelijk naar RDW en vraag om een wijziging van de tennaamstelling. Leg duidelijk en uitgebreid uit wat er aan de hand is.
- stuur, als je er nog over beschikt, een kopie van je vrijwaringsbewijs op. Soms heeft het sloopbedrijf in haar administratie nog kopieën van jaren geleden.
- Maak bezwaar in een uitgebreide brief. Wees gedetailleerd in je verhaal.
- Neem eventueel contact op met Het Juridisch Loket . Zij kunnen je helpen met een bezwaarschrift.
- Denk niet ik doe niks fout, dus ik doe niks . Onderneem actie!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!