Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Breng je groenten en fruit in coma

11-02-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
486 keer bekeken
  •  
20140211-kassagroen-comagroente_2.jpg
Voedselverspilling is een groot probleem. Van al het geproduceerde voedsel wordt 1/3 weggegooid. Dit kan doordat er een fout is opgetreden bij de productie of dat het simpelweg te lang in de koelkast heeft gelegen. Voor dit laatste probleem heeft het bedrijf TOP B.V. een oplossing. Gooi je groenten niet zomaar in de koelkast la, maar breng ze in coma.
Produceren voor de prullenbak
We staan er haast niet bij stil, maar per jaar gooien we per Nederlander voor zo'n €155 aan goed voedsel weg. Dit belandt niet bij het GFT, maar gewoon in de vuilnisbak. Van de 375 kilo voedsel die elke Nederlander jaarlijks koopt, gaat nog ongeveer 19% ongebruikt de vuilnisbak of biobak in. Dit kan voorkomen worden door te kijken naar het gedrag van de groenten.
Adem in, adem uit
Net als de mens, ademen onze groenten ook. Door de opname van bepaalde gassen verouderd de groente in de koelkast. Hierdoor worden groenten slap en bruin en verliezen ze smaak en structuur. Uiteindelijk zijn de producten rijp voor de prullenbak. Groenten zijn rond een week te bewaren in de koelkast, afhankelijk van het vochtgehalte in de groente.
Gas geven
TOP B.V. is gaan meten aan de groentes door de ademhaling te laten analyseren door een apparaat. Door deze analyse zijn ze achter de gassamenstelling gekomen die een groente in- en uitademt. Met deze informatie is TOP B.V. gaan kijken hoe ze de ademhaling van de groente kunnen vertragen. Des te langzamer de groente ademt, des te langer het duurt voordat de groenten verpieteren. Door meer stikstof in een afgesloten ruimte te laten kan men de groente heel langzaam laten adem en uiteindelijk zelfs in coma brengen.
Van autoband tot koelkastlade
De grote vraag die nog blijft liggen: hoe krijg je jouw groente in een afgesloten ruimte met grotendeels stikstof? In een testopstelling is dit goed mogelijk, maar consumenten hebben zulke apparatuur niet thuis staan. De CEO van TOP B.V., Wouter de Heij, zocht een oplossing en werd geïnspireerd door de auto wereld. Hier is het sinds de laatste tijd een trend om stikstof in de banden te stoppen. Met stikstof in de banden blijven ze langer hard en is er minder slijtage. Om stikstof in de banden te krijgen worden er speciale pompjes gebruikt die uit gewone lucht het stikstof halen. Dit wordt gescheiden door een membraam. Door deze techniek toe te passen in toekomstige koelkasten is het bij iedere consument mogelijk om groenten tot ongeveer 2/3 weken langer te bewaren.
Innovatie voor de consument
Siemens  komt ook met een koelkast met vacuümtechnologie. Het koelsysteem daarin combineert een lage bewaartemperatuur van bijna nul graden met een sterke reductie van het zuurstofgehalte en het op peil houden van de luchtvochtigheid, waardoor etenswaren, zelfs reeds bereide maaltijden tot vijf keer langer vers blijven. Als consument zijnde kan je dus geld besparen door zuurstof te onttrekken van je groenten ten fruit. Een speciale lade kan met een speciale handgreep hermetisch worden afgesloten. Wanneer men op een knop drukt, wordt de lucht uit deze lade gezogen. De luchtdruk neemt met 300 millibar af waardoor producten tot vijfmaal langer vers blijven. Het is daardoor uitermate geschikt voor levensmiddelen die snel bederven, zoals vis of rauw vlees, maar ook voor reeds bereide maaltijden. Vacuümtechnologie remt bacteriegroei in voedsel en vitamines en voedingsstoffen blijven langer behouden. Niet alleen het reduceren van de luchtdruk helpt, ook het op peil houden van het vochtpercentage draagt ook bij aan het langer vershouden van etenswaren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!