Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Bredase krijgt eerste Nederlandse genderneutrale paspoort

19 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuut
paspoort 930 x 520
Voor het eerst in Nederland krijgt iemand een paspoort zonder geslachtsaanduiding. Leonne Zeegers uit Breda heeft vanaf vandaag een neutrale 'X' in haar paspoort. Die komt in plaats van de 'V' die tot nu toe haar geslacht aanduidt. Ze voelt zich namelijk als intersekse persoon man noch vrouw.
De rechtbank in Roermond besloot eerder dit jaar dat geslacht geen kwestie is van geslachtskenmerken maar van genderidentiteit. Daarom mag Zeegers zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd staan. Ze is daarmee de eerste Nederlander met een 'X' in haar paspoort.

Persoonlijke overwinning

Belangenorganisaties van 'LHBTI'ers' - lesbiennes, homo's, biseksuelen, transseksuelen en intersekse personen - zijn verheugd. ,,Dit is een persoonlijke overwinning voor Leonne'', aldus NNID, TNN en COC. ,,En het is een wake-upcall voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen.''

Niet strikt mannelijk of vrouwelijk

Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet strikt mannelijk of vrouwelijk zijn. De belangenorganisaties melden dat 4 procent van de Nederlanders zich niet thuis voelt in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!