Kassa

Brandweer wijst op risico’s van hout- of petroleumkachels

27-09-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
12661 keer bekeken
  •  
houtkachel groot

Om de energiekosten te beperken halen veel mensen de hout- of petroleumkachel weer van zolder, maar dat is niet zonder gevaar. Koolmonoxidevergiftiging en brandgevaar liggen op de loer als de kachels niet op de juiste manier gebruikt worden. Daarvoor waarschuwt Brandweer Nederland.

Met de toenemende energieprijzen verwacht de brandweer dat meer mensen gaan stoken op hout en pallets, en dat daarmee het aantal schoorsteenbranden verder toeneemt. Carolien Angevaren spreekt namens de brandweer: “Toch stoken op hout? Doe het dan veilig.” 

“Laat je schoorsteen vegen door professional” 

Brand ontstaat voornamelijk wanneer het rookkanaal van de schoorsteen nog vol zit met aanslag, ook wel creosoot genoemd, of resten van vogelnesten. De brandweer raadt daarom aan minimaal één keer per jaar je schoorsteen schoon te laten maken door een professional.

Afhankelijk van je stookgedrag is het zelfs aan te raden je schoorsteen een tweede keer te laten vegen tijdens het stookseizoen. 

Gebruik van droog en schoon hout belangrijk

Daarnaast is het aan te raden om voor jouw en andermans gezondheid alleen droog en schoot hout te stoken. “Dat geeft het minste fijnstof, rook en geuroverlast. Hout dat je zelf gehakt hebt, moet minimaal twee jaar drogen. Bijkomend voordeel van stoken op droog hout is dat het meer warmte afgeeft en minder aanslag geeft in de schoorsteen.”

Ook fijnstof door olie- en petroleumkachels

Niet alleen de schoorsteen, maar ook olie- en petroleumkachels brengen gezondheidsrisico’s met zich mee, aangezien ook deze fijnstof uitstoten. “Dat is niet gezond en daarnaast is er ook het risico op koolmonoxidevergiftiging bij een onvolledige of slechte verbranding.” 

“Ventileer goed bij het branden van kaarsen”

Wellicht heb je besloten de waxinelichtjes uit de kast te trekken. Wederom geen goed idee. “Het inademen van de rook van kaarsvet is ongezond. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit.”

Daarnaast kunnen ook kaarsen leiden tot koolstofmonoxidevergiftiging. Ondanks dat je in een grote ruimte niet snel last zult hebben van een paar waxinelichtjes, is het toch handig om waakzaam te zijn en goed te ventileren wanneer je kaarsen brandt.

Overige tips van Brandweer Nederland om veilig om te gaan met alternatieve verwarmmethoden:

  • Zorg voor een goede vonkenvanger op je schoorsteen.
  • Laat het installeren van de kachel of open haard uitvoeren door een professional.
  • Zet een bak met zand of zout naast het vuur om direct te blussen als het fout gaat.
  • Stook volgens de Zwitserse methode.
  • Blijf altijd in de buurt van een brandende houtkachel of open haard 
  • Zorg dat er goed werkende rook- en koolmonoxidemelders hangen in de ruimte waar je stookt en in aangrenzende ruimtes
  • Zet de olie- of petroleumkachel op veilige afstand van andere meubels en stoffen. De stralingswarmte kan ervoor zorgen dat deze in brand vliegen.
  • Wees voorzichtig met het bijvullen van vloeibare brandstof. Zeker als de kachel nog warm is, kan dit al snel leiden tot oncontroleerbare en zeer brandgevaarlijke situaties.
  • Plaats kaarsen altijd in een daarvoor geschikte standaard of in een glas. Zorg dat de kaars stevig staat en niet omvalt.
  • Voorkom dat druipend kaarsvet leidt tot ontbranding van een papieren of houten ondergrond.

Warmte vasthouden en ventileren

Het is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende tip, maar om te voorkomen dat je naar andere methoden moet grijpen, adviseert Angevaren toch om te proberen de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. “Isoleer wanden, vloeren en daken, plaats isolerend glas en plak tochtstrips waar nodig.”

“Zorg wel voor ventilatie van je woning door af te toe ramen open te zetten om te luchten en, indien aanwezig, door altijd de ventilatieroosters open te houden. Daarmee bescherm je jezelf ook tegen eventuele koolmonoxidevergiftiging.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

praat mee
praat mee28 sep. 2022 - 17:15

allemaal opnaaierij. Ik stook al 50 jaar houtkachel en heb nergens last van en ik veeg al 50 jaar mij schoorstenen zelf 2 x per jaar. Mijn huis is van 1931 en niks geen isolatie en vorig jaar nul M3 gas verbruik,maar wel €235 vaste lasten

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe30 sep. 2022 - 8:15

De Brandweer maakt melding van 1700 schoorsteenbranden per jaar door houtkachels en open haarden. Volkomen terecht dat de Brandweer waarschuwt. https://energieveilig.nl/nieuws/brandweer-druk-met-schoorsteenbranden/

JannyBoe
JannyBoe28 sep. 2022 - 15:15

Dat brandgevaar is één ding. Wat je doet met de gezondheid van andere mensen en het milieu is veel en veel erger. Doe je buurtgenoten een lol en stop ermee. https://houtrookvrij.nl/wat-is-houtrook/ https://www.rivm.nl/houtrook https://www.rivm.nl/nieuws/gezondheidseffect-van-houtrook-bewezen

3 Reacties
praat mee
praat mee28 sep. 2022 - 19:32

Je hebt deels gelijk. Ik woon landelijk, langs de A 50 en zit dus opgezadeld met het fijnstof van deze weg.Ook komen bijna alle vliegtuigen over mijn huis naar Eindhoven Airport en niemand die mij enige compensatie levert.Bovendien stookt de buurman ook hout en die rook ruikt heerlijk tov de smog van de A50

JannyBoe
JannyBoe29 sep. 2022 - 5:33

Uit onderzoek blijkt dat houtstook van woningen een grotere bijdrage aan de luchtvervuiling levert dan al het wegverkeer bij elkaar. Als je al naast een snelweg woont is dat een extra reden om nu juist niet te stoken.

IDMB
IDMB29 sep. 2022 - 18:41

Inderdaad! Een verbod op houtstook moet direct worden ingevoerd. Het is zo schadelijk voor de gezondheid en het milieu. En ze stinken enorm. En wees eerlijk: alle kachels zijn ontzettend lelijk, zo'n lelijk ding wil je natuurlijk niet in je huiskamer. En je wilt ook niet zo stinkpijp op je dak, want dan kan iedereen zien dat jij zo'n stookaso bent.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!