Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brandweer in kleine acht minuten ter plaatsen

16-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brandweer huis brand 930x520
De tijd die de brandweer nodig heeft om bij een brand te komen is al enkele jaren redelijk constant. In 2017 duurde het gemiddeld 7 minuten en 42 seconden, een jaar eerder was de brandweer net even tien tot veertig seconden sneller ter plaatse.

Verschil tussen regio's

Vooral de brandweerkorpsen in de stadsregio's Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond zijn met een zogenoemde responstijd van 6 minuten en 42 seconden relatief snel. De brandweer van de Veiligheidsregio Drenthe deed er vorig jaar gemiddeld het langst over: bijna elf minuten.
De meldkamer van de brandweer heeft in Nederland gemiddeld een kleine minuut nodig om de brandweereenheid te alarmeren. Daarna duurt het uitrukken zo'n drie minuten en kost het vier minuten om naar de brand te rijden. De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat benadrukt dat de brandweer er langer over doet in dunbevolkte gebieden, zoals Drenthe, waar de rijafstanden groter zijn.

'Sneller gaat niet'

De brandweer zegt trots te zijn op de cijfers, al is de gemiddelde responstijd ten opzichte van 2016 licht toegenomen. Voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland: ,,Onze mensen hebben het wederom heel goed gedaan. In 3,5 minuut na alarmering kunnen we vanuit 951 kazernes 10.000 mensen op straat krijgen. Vier minuten later zijn we bij het incident. Welke organisatie kan dat zeggen? Sneller gaat niet." Ook memoreert Wevers dat het aantal mensen dat omkomt bij een woningbrand (circa dertig per jaar) in Nederland laag ligt vergeleken met andere welvarende landen, al is ,,elk slachtoffer van brand er een te veel". ANP
Brandweer Nederland CBS-statistieken

Meer over:

brandweer, cbs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!