Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brandstofverkoop zakt voor tweede jaar op rij

11-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
benzinemeter_01.jpg
De verkoop van autobrandstoffen in Nederland is in 2013 voor het tweede opeenvolgende jaar gedaald, mede doordat auto's steeds zuiniger worden. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche (NOVE) dinsdag bekend op basis van cijfers van het CBS.
Over de grens
Ook de economische teruggang zorgde ervoor dat er minder werd getankt. Daarnaast werd er het afgelopen jaar vaker over de grens getankt, omdat brandstof in België en Duitsland goedkoper is wegens de accijnsverschillen.
Afname
De verkoopafname van diesel, LPG en benzine bedroeg 1,6 procent vergeleken met 2012. Ten opzichte van het jaar daarvoor komt de daling neer op 5 procent, aldus de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren.
LPG
De verkoop van LPG daalde vorig jaar het hardst vergeleken ten opzichte van 2012, met 7,4 procent tot 499 miljoen liter. De afzet van diesel (in totaal 7,4 miljard liter) en benzine (5,4 miljard liter) nam af met respectievelijk 1,3 en 1,6 procent.
Accijnsverhoging
NOVE voorziet dat verkoop van autobrandstoffen dit jaar nog scherper omlaag gaat, vooral als gevolg van de accijnsverhoging per 1 januari. Daarnaast stagneert de groei van het wagenpark in Nederland. ,,Ook de ontwikkelingen naar zuinigere voertuigen, samen met een groei van het aantal elektrische voertuigen, zal aanhouden'', aldus de organisatie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!