Kassa

Brandstoftoeslagen mogen niet meer achteraf berekend worden

28-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
De wildgroei van toeslagen in de reiswereld is binnenkort ten einde. Dat maakt GroenLinks Europarlementariër Kathalijne Buitenweg bekend in het programma "Kassa, de Verlenging".
In de Europese wetgeving wordt vanaf eind dit jaar een artikel opgenomen over transparantie van prijzen. Dit houdt in dat de reiswereld dan alle toeslagen die onvermijdbaar en bekend zijn op het moment van boeken moet vermelden en in de prijs moet opnemen. Het nadien opleggen van allerlei toeslagen is dan verboden.
Veel vakantiegangers kregen de afgelopen tijd te maken met extra toeslagen. Vaak ging het dan over brandstoftoeslagen, maar daarnaast moesten reizigers ook extra betalen voor onzinnige dingen zoals "deskundige reisleiding", het betalen met creditcard, het klaarleggen van de vliegtickets. Ook werden soms "isolatie-toeslagen" en "molest-heffingen" naderhand in rekening gebracht.
De herziening van de wetgeving gaat verder dan de Code Reisaanbiedingen. Die is er sinds april 2007 en moet ervoor zorgen dat reisaanbieders adverteren met prijzen waarin alle, op dat moment onvermijdbare kosten, zijn opgenomen. Deze Code is gebaseerd op vrijwillige afspraken die nog vaak overtreden worden door de luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties. Daarom is er wetgeving nodig waaraan sancties, zoals een geldboete, verbonden zijn, aldus Kathalijne Buitenweg. Het gaat om bindende wetgeving die in heel Europa gaat gelden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!