Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Branche voert campagne voor winterband

21-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
auto_sneeuw_04.jpg
Verkopers van winterbanden zetten alles op alles om te voorkomen dat automobilisten de zachte winter van vorig seizoen aangrijpen om dit jaar hun banden niet te verwisselen. De branche voert via onder meer radiospotjes al druk campagne om de eigen markt voor komende maanden veilig te stellen.
'Onverstandig'
,,Het zou kunnen dat mensen denken: het viel afgelopen winter ook wel mee. Ik kan best doorrijden op mijn zomerbanden'', zei Edwin Brinksma, manager bij bedrijfstakorganisatie VACO, dinsdag. Maar dat is volgens hem onverstandig. Ook al ligt het kwik midden op de dag boven de 7 graden, in de ochtend- en avondspits kan het ook in een wat minder strenge winter toch bar koud zijn, waarschuwt hij.
Vraag gedaald
De vraag naar winterrubber daalt al een aantal jaar. De verkoop beleefde in de winter van 2010/2011 nog een piek, nadat Duitsland de regelgeving had aangescherpt. Toen vlogen er 1,7 miljoen winterbanden over de toonbank. Sindsdien is de verkoop stapsgewijs teruggelopen tot ongeveer 1,1 miljoen banden vorige winter. Dat aantal hoopt de branche deze winter te evenaren.
Bandenverkopers verwachten komende jaren eigenlijk geen groei meer in de markt. ,,We zitten nu op een punt dat 1 op de 3 automobilisten bewust heeft gekozen voor winterbanden. In een land waar geen wettelijke verplichting hiervoor bestaat is dat eigenlijk al best uniek'', stelt Brinksma.
De verkopen drijven nu vooral op vervangingsvraag. Banden die een paar jaar geleden zijn geplaatst, zijn inmiddels versleten en moeten worden vervangen.
Verplicht in Duitsland en Oostenrijk
Alleen een zeer strenge winter of nieuwe regelgeving zou de vraag naar winterbanden nog wat kunnen stuwen, schat Brinksma. In tegenstelling tot in Nederland zijn winterbanden in landen als Duitsland en Oostenrijk wel verplicht. De regelgeving wordt daar streng gehandhaafd met hoge boetes die kunnen oplopen tot 5000 euro.
Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat het woord 'winterband' eigenlijk onterecht het beeld geeft dat die banden alleen handig zijn bij sneeuw en ijs. Ook bij regenachtig weer en warmere temperaturen, zoals nu het geval is, zorgen deze banden voor meer grip en een kortere remweg. Dat mag volgens VVN best wat meer worden benadrukt. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor