Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bovag: veel paardentrailers onveilig

13-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paard 930x520
Brancheorganisatie Bovag is geschrokken van het aantal paardentrailers dat volstrekt onveilig blijkt. Afgelopen zaterdag werden bij een controle bij een paardenwedstrijd in Rosmalen 54 paardentrailers onderzocht. Slechts negen waren in orde, maakte de organisatie maandag bekend.
Rotte vloer
Bij meer dan de helft constateerde de Bovag gebreken aan de banden en remmen. Een kwart rijdt rond met een rotte vloer waar het paard eerdaags doorheen kan zakken, schrijft de brancheorganisatie, die erbij vermeldt dat de aanhangwagens die wel in orde bleken, net nieuw waren of onlangs een beurt hadden gehad.
Banden
Dertig trailers hadden versleten of oude banden, meerdere banden bleken spekglad of hadden scheuren. Tevens hadden 27 aanhangwagens verkeerd bevestigde breekkabels bij de controle. Sommige waren met plakband of ijzerdraad gerepareerd.
Prioriteitenlijst
De resultaten komen overeen met die van eenzelfde controle uit 2010 in Apeldoorn. ,,We hadden hoop dat met het aantrekken van de economie de resultaten ten opzichte van 2010 sterk verbeterd zouden zijn, maar helaas staat veiligheid kennelijk niet hoog op de prioriteitenlijst", zegt woordvoerder Tom Huyskens.
Bewust risico
Hij vindt het onbegrijpelijk dat er veel geld aan het dier wordt uitgegeven, maar dat zo bewust risico wordt genomen met niet alleen de trailer en het paard, maar ook met de veiligheid van anderen. "Na aanschaf lijkt er totaal geen aandacht meer voor de technische staat van een paardentrailer. Iedereen vindt het wel best zo.''
Nederland kent geen APK voor aanhangwagens. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!