Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bovag tegen lokale helmplicht snorfietsers

03-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
helm.jpg
De brancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag keuren het besluit van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) af om bij wijze van proef een lokale helmplicht voor snorfietsers toe te staan. Ze noemen het 'levensgevaarlijke symboolpolitiek'.
'Geen oplossing'
,,Een helm helpt geen aanrijdingen te voorkomen. Bovendien vormt de maatregel geen enkele structurele oplossing voor problemen op het fietspad'', aldus RAI Vereniging en Bovag maandag.
Lokaal
De minister wil het door een wetswijziging mogelijk maken om snorfietsers te weren van fietspaden. Eenmaal op de weg zouden ze dan wel een helm moeten dragen. Onder meer Amsterdam had om de maatregel gevraagd, om het voor fietsers veiliger te maken op fietspaden in de stad. Schultz wil nadrukkelijk geen landelijke helmplicht voor snorfietsers maar gemeenten wel de mogelijkheid geven dit lokaal in te voeren.
,,Amsterdam heeft mij overtuigd van het feit dat alle zeilen moeten worden bijgezet om te zoeken naar mogelijkheden om ruimte op het fietspad te creëren om zo de historische binnenstad bereikbaar te houden'', aldus Schultz. Maar volgens RAI Vereniging en Bovag wordt ,,een grote groep weggebruikers in onnodig risicovolle situaties gebracht als snorfietsers van het fietspad naar de rijbaan worden gedirigeerd''. Ze roepen de Tweede Kamer op tegen het voorstel van de minister te stemmen.
Positieve reacties
Andere organisaties zoals de Fietsersbond en Milieudefensie zijn juist blij met de plannen van Schultz. ,,Hiermee geven we het fietspad terug aan de fietsers en worden fietsers minder direct blootgesteld aan vieze lucht'', aldus de Fietsersbond in een reactie. ,,We krijgen regelmatig meldingen van met name ouderen en ouders van kinderen dat ze niet meer durven te fietsen'', zei directeur Hugo van der Steenhoven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!