Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bovag: automobilist slecht op hoogte van bandenslijtage

06-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
autoband 930 profiel
Bijna 90 procent van de automobilisten weet niet bij welke profieldiepte autobanden toe zijn aan vervanging, meldt de Bovag. Te weinig bandenprofiel is bij de APK dan ook de voornaamste aanleiding voor afkeur of vervangingsadvies.

''Veilig doorrijden' overschat'

Volgens het Bovag-onderzoek (onder 1.021 automobilisten) weet maar 12,2 procent dat er bij de APK-keuring een wettelijk een advies voor vervanging van de banden is voorgeschreven als het profiel minder dan 2,5 millimeter is.
Bijna 84 procent van de respondenten denkt dat er veel langer veilig kan worden doorgereden, tot er nog maar 2 millimeter profiel over is (36,5 procent) of zelfs nog maar 1,5 millimeter (47,4 procent). Het wettelijke minimum is 1,6 millimeter, maar die grens is bij meer dan de helft van de automobilisten niet bekend. Rruim een kwart denkt 1,2 millimeter en volgens meer dan 10 procent is 0,6 millimeter het minimum. Bij zulke waardes zijn de banden echter al zo goed als kaal en dus "levensgevaarlijk", aldus de branchevereniging.

Bandencheck bij APK

Uit APK-cijfers over 2016 blijkt dat het gebrek aan bandenprofiel veruit het meest voorkomende mankement is. In 15,7 procent zorgt het voor APK-afkeur of voor goedkeur na reparatie. Een profieldiepte van tussen de 1,6 en 2,5 millimeter is daarnaast goed voor 33,9 procent van de adviespunten bij APK’s; de keurmeester geeft hiermee aan dat de banden op zeer korte termijn moeten worden vervangen.

Meer over:

bovag, apk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!