Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Bouwmarkten in de fout met etiketten brandgevaar
23-05-2018
•
leestijd 1 minuten
•
2008 keer bekeken
•
Uit onderzoek van ZEMBLA
blijkt dat bouwmarkten Gamma, Karwei en Praxis foutieve informatie verstrekken over de brandgevaarlijkheid van sommige producten. Daarnaast maken ook de leveranciers van de bouwmarkten fouten.
Brandklassen
Bouwmaterialen worden verdeeld is verschillende brandklassen, van A1 tot en met F, waarbij A1 geen enkele bijdrage aan een brand heeft en niet brandbaar is en F heeft een buitengewoon hoge bijdrage en is buitengewoon brandbaar.
Verkeerde informatie
In het onderzoek werd piepschuimisolatie, ook wel EPS, gekocht bij de Karwei. Piepschuim is zeer brandbaar en heeft klasse E: Zeer brandbaar. Alleen op de verpakking van het product staat iets anders. Ook op de website van Gamma staan verschillende fouten. Op de verpakking van huismerk piepschuimisolatie gekocht in de winkel staat netjes een etiket met brandklasse E, maar als je het online koopt staat er brandklasse A1, dus niet brandbaar.
Volgens het moederbedrijf van Gamma en Karwei, Intergamma, komt deze fout door een “verkeerd dropdownmenu“ waarin leveranciers gegevens kunnen invullen. Intergamma stelt in een reactie dit aan te passen.
Verzekeraars waarschuwen voor brandgevaarlijk isolatiemateriaal
In dezelfde uitzending waarschuwt
het Verbond van Verzekeraars
voor de brandbaarheid van kunststof materialen in gebouwen. Vooral in de daken en gevels moet er gebruik worden gemaakt van onbrandbare materialen, vindt het verbond. In panden waar oudere en kwetsbare mensen wonen moet de veiligheid volgens het Verbond omhoog. Bij de brand in de Londense Grenfell-toren vielen vorig jaar 72 doden. De brand verspreidde zich razendsnel via de gevel.