Kassa

Bouwmarkten in de fout met etiketten brandgevaar

23-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1160 keer bekeken
  •  
zembla brandgevaar 930
Uit onderzoek van ZEMBLA  blijkt dat bouwmarkten Gamma, Karwei en Praxis foutieve informatie verstrekken over de brandgevaarlijkheid van sommige producten. Daarnaast maken ook de leveranciers van de bouwmarkten fouten. 

Brandklassen

Bouwmaterialen worden verdeeld is verschillende brandklassen, van A1 tot en met F, waarbij A1 geen enkele bijdrage aan een brand heeft en niet brandbaar is en F heeft een buitengewoon hoge bijdrage en is buitengewoon brandbaar.  

Verkeerde informatie

In het onderzoek werd piepschuimisolatie, ook wel EPS, gekocht bij de Karwei. Piepschuim is zeer brandbaar en heeft klasse E: Zeer brandbaar. Alleen op de verpakking van het product staat iets anders. Ook op de website van Gamma staan verschillende fouten. Op de verpakking van huismerk piepschuimisolatie gekocht in de winkel staat netjes een etiket met brandklasse E, maar als je het online koopt staat er brandklasse A1, dus niet brandbaar.
Volgens het moederbedrijf van Gamma en Karwei, Intergamma, komt deze fout door een “verkeerd dropdownmenu“ waarin leveranciers gegevens kunnen invullen. Intergamma stelt in een reactie dit aan te passen.

Verzekeraars waarschuwen voor brandgevaarlijk isolatiemateriaal

In dezelfde uitzending waarschuwt het Verbond van Verzekeraars  voor de brandbaarheid van kunststof materialen in gebouwen. Vooral in de daken en gevels moet er gebruik worden gemaakt van onbrandbare materialen, vindt het verbond. In panden waar oudere en kwetsbare mensen wonen moet de veiligheid volgens het Verbond omhoog. Bij de brand in de Londense Grenfell-toren vielen vorig jaar 72 doden. De brand verspreidde zich razendsnel via de gevel.
Meer op de site van ZEMBLA:

Hoe brandveilig is jouw huis?

Is de gevel van jouw huis brandveilig?

Bron: ZEMBLA
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!