Kassa

'Boring schaliegas gevaar voor drinkwater'

12-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Water_06.jpg
Volgens waterbedrijf Vitens kan winning van schaliegas zorgen voor onherstelbare verontreiniging van het grondwater. Vitens publiceerde donderdag een tiental risico’s van schaliegaswinning.
Dicht gesteente
Schaliegas is gewoon aardgas, maar zit opgesloten in zeer dicht gesteente (schalie). Door verontreiniging van het grondwater kunnen tienduizenden Nederlanders langdurig zonder water komen te zitten. Behalve verontreiniging van het bodemwater is er onder meer risico op het achterlaten van chemicaliën in de bodem, aardbevingen en het vrijkomen van methaan, weet Vitens.
Debat
De Tweede Kamer debatteert woensdag over schaliegaswinning. Vitens is het grootste waterbedrijf van het land en levert aan 5,7 miljoen Nederlanders.
Winning schaliegas gecompliceerd
Schaliegas komt vrij nadat onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in steenlagen worden gespoten. Door het doorbreken van bodemlagen kunnen chemicaliën doorsijpelen, denkt Vitens. Het bedrijf wil dat de installaties sterk genoeg zijn om trillingen te weerstaan. In Engeland zijn er verbanden tussen de boringen en aardbevingen aangetoond.
Hoge temperatuur
Verder moeten zuiveringsinstallaties de capaciteit hebben methaan te filteren. Schaliegas heeft een hoge temperatuur en stuwt het grondwater buiten de boorput omhoog. Eenmaal hoger kan door drukverschil methaan-ontgassing plaatsvinden en het grondwater worden verontreinigd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!