Boos om bon? Niet betalen helpt niet meer
29-03-2010
• leestijd 1 minuten
Iemand die een fiets verkeerd parkeert, vis vangt zonder akte, burengerucht maakt of een boom vernielt en het niet eens is met de bon die hij of zij daarvoor krijgt, moet voortaan zelf naar justitie als hij wil dat de rechter er nog eens naar kijkt.
Nu komt een dergelijke 'zaak' vanzelf voor de rechter. Betaal je je boete namelijk niet, dan brengt de officier van justitie de zaak voor. Dat systeem wordt volgens het ministerie van Justitie per 1 april afgeschaft, om justitie te ontlasten.
Klagen over een boete (in deze gevallen meestal tientjeswerk) doe je voortaan bij de officier van jusitie. Daar teken je verzet aan, waardoor de zaak alsnog voor de rechter kan komen. Justite gaat er vanuit dat niet zoveel mensen dat nog uit zichzelf zullen doen.
Politieagenten, opsporingsambtenaren van de Koninklijke Marechaussee en buitengewoon opsporingsambtenaren zoals handhavers in dienst van de gemeente, boswachters, treinconducteurs en controleurs van busmaatschappijen werken daarom volgens het ministerie van Justitie vanaf 1 april 2010 met de zogeheten 'politiestrafbeschikking' als zij burgers een geldboete opleggen. Die komt in de plaats van de huidige 'politietransactie'.
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) int de boete.