Wie een reis boekt via Booking.com loopt kans opgelicht te worden. Wereldwijd raakten mensen honderden euro’s kwijt toen hun creditcardgegevens werden buitgemaakt uit naam van hotels. Onder hen ook een onbekend aantal Nederlanders. Maar krijgen zij ook hun geld terug?
De site worstelt al jaren met oplichters die achter de portemonnee van hun klanten aanzitten die een reis hebben geboekt. Uit mails die bij Kassa binnenkomen, blijkt dat het probleem nog steeds niet onder controle is. De werkwijze is als volgt: criminelen loggen in op accounts van hotels en appartementen, waarna ze uit naam van de accommodatie berichten sturen naar aankomende gasten.
Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of ze nog even hun accommodatie kunnen betalen of hun creditkaartgegevens willen updaten. De berichten lijken sprekend op de normale en zien er dus geloofwaardig uit, want ze worden via het booking.com-systeem verstuurd.
Reizigers die in contact zijn gekomen met Kassa blijken voor honderden euro’s gedupeerd te zijn. Zo verloor Bien Strooker 300 euro en Dick Middelburg was zelfs 609 euro kwijt. Beiden hebben herhaaldelijk geprobeerd contact op te nemen met Booking.com, maar zonder resultaat. Dick was hier zelfs tien maanden mee bezig.
Het blijkt dat veel klanten die aan de bel trokken om de fraude te melden, een reactie per mail van de klantenservice van Booking.com kregen in gebrekkig Engels. Telefonisch werd soms zelfs de verbinding verbroken. Veel klanten wachten al maanden op compensatie. Slechts drie uur nadat Kassa zelf contact opnam met Booking.com hierover, ontvingen Strooker en Middelburg binnen no-time een compensatie.
Cybersecurity-expert Dave Maasland vertelt dat hij niet te spreken is over deze gang van zaken. ‘De oplichting vindt plaats via het online bookingsplatform van Booking.com. Het bedrijf zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen om de schade netjes op te lossen voor alle klanten die slachtoffers zijn geworden van oplichting.’
Maasland is daarnaast van mening dat Booking.com meer moet doen om klanten te waarschuwen voor deze vorm van fraude via notificaties. ‘Waarom plaatsen ze hierover niet een bericht op bijvoorbeeld hun socials?’, aldus Maasland.
De problemen zijn ook bekend bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zo was Booking.com in 2019, 22 dagen te laat met het melden van een datalek. Hier hebben ze in 2021 een boete van 475.000 euro opgelegd gekregen. Mede hierdoor heeft de AP gedurende 2023 intensief toezicht gehouden op het bedrijf.
Booking.com biedt uiteindelijk per mail excuses aan dat Strooker en Middelburg zo lang op hun compensatie moesten wachten, hun dossier zou niet compleet zijn. Het bedrijf geeft aan geïnvesteerd te hebben in ‘geavanceerde beveiligingsinfrastructuur om frauduleuze activiteiten te detecteren en blokkeren’. Lees hieronder hun volledige reactie.
Fraude voorkomen? Lees dan de volgende tips om te voorkomen dat ook jij ten prooi valt aan internetcriminelen als je een reis boekt.
Bent u ook opgelicht toen u een reis boekte? Laat het ons weten via Kassa@bnnvara.nl.
Ik probeer nu al vier dagen melding te maken van een oplichter die actief is op Booking.com, maar ik krijg nergens gehoor. De klantenservice biedt geen oplossing en stuurt me continu van het kastje naar de muur. De medewerkers die ik telefonisch spreek, lijken onvoldoende getraind om met dit soort serieuze situaties om te gaan en begrijpen niet volledig wat er speelt.
Het grootste probleem is dat je alleen contact kunt opnemen met de klantenservice als je een boekingsnummer en een pincode van een reservering hebt. Dit betekent dat ik een oude, succesvolle reservering heb moeten gebruiken om überhaupt contact op te kunnen nemen en melding te maken van deze oplichter. Dit werd zelfs door Booking.com zelf als oplossing aangedragen, maar het voelt ontzettend omslachtig en oneerlijk.
Ik vind het onacceptabel dat er geen eenvoudige of directe manier is om misstanden, zoals fraude of oplichting, te melden bij Booking.com. Dit soort zaken zouden juist met prioriteit behandeld moeten worden, maar als klant lijkt het onmogelijk om ergens gehoord te worden.
Heeft iemand anders ervaring met het melden van fraude via Booking.com? Of weet iemand waar ik dit soort problemen op een effectievere manier kan melden? Alle tips zijn welkom.
Booking.com en het bedrijf waar dat project zich bevind, zijn criminelen. Ze nemen ook criminelen aan
Al deze oplichting word gedaan door het bedrijf Concentrix, in Sofia Bulgarije , Business Park
De oplichting word niet alleen gedaan op de website van booking.com. maar ook door booking.com zelf
ik ken mensen die voor booking.com en andere projecten gewerkt hebben in Bulgarije. En al die bedrijven frauderen hun klanten. Booking com, Proximus, Eneco, Bofrost, mij hebben ze buitengewerkt omdat ik er niet aan mee wou doen. En die bedrijven in het buitenland werken samen met Working Adventures in Amsterdam. Er is nog heel wat wat ik erover kan vertellen. Oude mensen worden in NL en België door Bofrost voor 30.000 per maand opgelicht.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!
Dit hele idee van "gestolen creditcards gebruiken" is complete flauwekul.
Waarom je NIET zomaar met gestolen creditcardgegevens kunt betalen:
🔹 1️⃣ 3D Secure blokkeert bijna alle transacties
Bijna alle banken vereisen een extra verificatie via SMS, bank-app of biometrie.
Zonder toegang tot de echte telefoon of bank-app van de kaarthouder is de transactie DOOD.
🔹 2️⃣ Chargebacks vernietigen fraudeurs
Zelfs als een frauduleuze betaling per ongeluk doorgaat, kan de kaarthouder binnen seconden een chargeback aanvragen.
De fraudeur is het geld kwijt, en het bedrijf krijgt een boete van de bank.