Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Booking.com stopt met 'laagsteprijsgarantie'

21 apr 2015
  •  
leestijd 1 minuten
hotel_04.jpg
Booking.com gaat stoppen met het opleggen van de laagsteprijsgarantie aan hotels in Europa. De hotelsite heeft daarover toezeggingen gedaan in Frankrijk, Italië en Zweden, en is van plan zijn beleid ook in andere landen aan te passen. De Nederlandse concurrentiewaakhond ACM reageert positief.
Concurrentie
Hoteliers krijgen hierdoor de mogelijkheid om hun kamers op andere platforms voor lagere prijzen aan te bieden dan bij Booking.com, aldus de toezichthouder. Hierdoor ontstaat naar verwachting meer concurrentie tussen verschillende boekingssites. Consumenten krijgen door de toezeggingen meer keuzemogelijkheden.
Verstikkend
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) klaagde onlangs nog dat hoteliers de macht van boekingssites als Booking.com als heel verstikkend ervaren. Wanneer de hotels minder eisen opgelegd zouden krijgen door dit soort sites, dan zou dit voor consumenten betere prijzen en voorwaarden betekenen, aldus KHN.
Onderzoeken
In meerdere Europese landen liepen de laatste tijd onderzoeken naar de laagsteprijsgaranties van Booking.com. Ook de Europese Commissie was hierbij betrokken. In Duitsland kreeg de populaire site hierom recent ook op zijn kop van het Bundeskartellamt. De garanties waren volgens de Duitse toezichthouder alleen op het eerste gezicht in het voordeel van de consument. In werkelijkheid beknotten ze de concurrentie en daarmee de keuzevrijheid.
Nieuwe situatie
Booking.com zegt overigens in de nieuwe situatie nog steeds te streven naar de laagste prijzen. Mocht een consument een claim indienen dat hij op een ander online reisbureau een lagere prijs heeft gevonden, dan zal Booking.com een vergoeding betalen. ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!