Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Boodschappen, huurwoning en horeca fors in prijs omhoog

01-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
930x520_winkelstraat
Gemiddeld is het leven vergeleken met twintig jaar terug ongeveer 45 procent duurder geworden, blijkt uit de berekeningen van het CBS . Dat komt neer op een inflatie van gemiddeld zo'n 1,9 procent per jaar.
Levensmiddelen, horeca en huurwoning flink duurder
Producten als levensmiddelen, wasmachines of fietsen zijn ruim 30 procent in prijs toegenomen. Voor diensten als een cafébezoek, woninghuur of een busritje moeten Nederlanders bijna 60 procent meer neertellen dan in 1996.
Gas en licht
Energieproducten zijn in twintig jaar tijd veel duurder geworden. De energierekening steeg in de periode 1996–2016 met 130 procent. De laatste jaren zijn de prijzen van deze producten wel weer iets gedaald.
Loonkosten
Diensten zijn de afgelopen twee decennia bijna tweemaal zo hard in prijs gestegen als goederen. Dat voor diensten zo veel meer wordt gerekend heeft te maken met loonkosten. Die vormen doorgaans de belangrijkste kostenpost voor dienstverleners. De loonkosten per gewerkt uur stegen in twintig jaar tijd met dik 72 procent. Belasting- en accijnsverhogingen stuwden vooral de prijzen van goederen.
Telefoon en internet goedkoper
Er zijn overigens ook uitzonderingen. Zo zijn diensten op het gebied van communicatie in twintig jaar tijd juist goedkoper geworden. Telefoongebruik en internet daalden bijvoorbeeld in prijs. Tweedehands auto’s werden zelfs een kwart goedkoper. ANP/CBS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!