Bonusplan banken stuit op kritiek
10-09-2009
• leestijd 2 minuten
Het voorstel van banken om de bonussen te beperken, is woensdag op kritiek gestuit van de Tweede Kamer en vakbonden. De banken gaan niet ver genoeg en zakenbankiers kunnen doorgaan met het incasseren van grote bonussen, zo stellen de critici.
De ,,perverse prikkels'' zijn nog niet uit het systeem, zeiden de regeringspartijen CDA en PvdA. Volgens oppositiepartij SP zijn de banken alleen maar met een eigen voorstel gekomen om onder strengere regels uit te komen. De Tweede Kamer nam afstand van minister Bos (Financiën), die sprak van ,,een unieke stap in de wereld''.
De Nederlandse Vereniging van Banken maakte woensdag bekend dat banken de bonussen zelf gaan beperken. Kern van het plan is dat bestuurders een bonus mogen ontvangen die maximaal 100 procent van het vaste salaris bedraagt. De Code Banken, zoals de zelfregulering is genoemd, zou begin volgend jaar moeten ingaan.
De banken willen met de code het vertrouwen in de financiële sector herstellen. Bonussen worden gezien als een van de oorzaken van het ontstaan van de financiële crisis. Bankiers zouden te grote risico's hebben genomen om op korte termijn miljoenen te kunnen verdienen.
De maximering van de bonus die de banken nu voorstellen, geldt echter alleen voor de leden van de raden van bestuur. Andere hoge managers en zakenbankiers die grote transacties in de financiële wereld begeleiden, kunnen nog altijd grote bonussen verdienen.
Banken hopen wel de excessen aan te pakken door de raad van commissarissen een grotere rol te geven. Zo moeten de commissarissen oordelen over het gehele bonusbeleid bij een bank en nemen zij jaarlijks de grootste variabele beloningen onder de loep. Ook krijgen commissarissen de mogelijkheid bonussen die onterecht zijn uitgekeerd, terug te vorderen.
Kamerleden en vakbonden vrezen dat de excessen nog niet voorbij zijn. ,,Ik verwacht van Nederlandse bankiers veel meer dan er nu op tafel ligt'', zei VVD-Kamerlid Frans Weekers. Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten noemde het voorstel van de banken een stap in de goede richting, maar niet genoeg. FNV pleit voor een bonus die maximaal de helft van het jaarsalaris mag bedragen. CNV Dienstenbond vindt 25 procent wel voldoende.
De banken zeggen zelf met hun bonusplan voorop te lopen in de discussie die momenteel wereldwijd woedt over de bonussen in de bankensector. Minister Bos is er zo tevreden over dat hij het ter sprake wil brengen op de top van de G20, de groep van belangrijkste industrielanden, later deze maand in de Amerikaanse stad Pittsburgh.
Banken willen de bonussen niet helemaal aan banden leggen, omdat zij bang zijn belangrijke werknemers kwijt te raken. De werknemers blijken bovendien bereid om juridische procedures te voeren als zij bonussen niet krijgen. Tegen ABN Amro loopt momenteel een zaak van tien topbankiers. In Londen is Commerzbank aangeklaagd door 72 bankiers die zeggen nog 33 miljoen euro tegoed te hebben. ANP